Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Posljednji podaci sa tržišta: Evo koliko vode je uvezeno u BiH i odakle smo najviše uvozili

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svrhe uvoza vode u Bosnu i Hercegovinu tokom 2023. godine utrošeno je skoro 35 miliona konvertibilnih maraka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvozili smo iz cijelog niza zemalja, a vidljivo je to na osnovu odgovora Uprave za indirektno oporezivanje BiH na zastupničko pitanje državnog zastupnika Šemsudina Dedića (SDA).

Dedić je od Uprave za indirektno oporezivanje zatražio informacije o uvozu i izvozu vode za i iz Bosne i Hercegovine tokom 2023. godine.

U odgovoru koji je stigao jasno je vidljiv naziv preduzeća uvoznika vode, kao i podaci o količini, novčanoj vrijednosti, kao i državi iz koje je uvezena voda u BiH.

Tako se vidi da vodu – u svoju vodom itekako bogatu zemlju – uvozimo iz cijelog niza država, čak i sa drugog kontinenta. Pored susjednih, uvozili smo čak i iz Saudijske Arabije. Iz te zemlje su, prema podacima, vodu uvozile pojedine ambasade, te međunarodne organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekloj godini tako smo uvezli vodu u količini od skoro 60 i po miliona litara, za šta je izdvojeno skoro 35 miliona KM.

S druge strane, izvoz je bio manji. Izvezeno je nešto manje od 50 miliona litara, čiija je ukupna vrijednost bila nešto manja od 7 i po miliona KM.

U tabelama ispod prikazani su izvoznici, zemlja destinacije, kao i vrijednosti u novcu i količini.

- Marketing -