Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Posebne privilegije: Tri osobe na svijetu mogu putovati bilo gdje bez pasoša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se pakujemo za putovanje u inostranstvo, naša pažnja je usmjerena na to da ne zaboravimo pasoš. Ali to ne važi za sve. U cijelom svijetu tri osobe su oslobođene nošenja pasoša, bez obzira na to gdje ih putuju, prenose mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su japanski car Naruhito i carica Masako, te britanski kralj Charles III. Ranije je ovu posebnu privilegiju imala i kraljica Elizabeta II. Za razliku od kralja Charlesa III, ostalim članovima britanske monarhije nije dozvoljena ova sloboda.

Ono što razlikuje vladajućeg monarha je dokument izdat u njegovo ime, u kojem se navodi: “Državni sekretar Njegovog veličanstva traži i zahtijeva u ime Njegovog veličanstva sve one kojih se tiče da dopuste nosiocu da slobodno prođe bez dozvole ili smetnji i da pruži nosiocu pomoć i zaštitu koja može biti neophodna”, opisao je svojevremeno Outlooktraveller.

Ovaj dokument se odnosi samo na kralja ili kraljicu i ne tiče se onih koji su u njihovom srodstvu. Stoga i kraljeva supruga Camilla mora koristiti diplomatski pasoš kada putuje u inostranstvo.

U slučaju japanske kraljevske porodice, dokument ministarstva od 10. maja 1971. govori o neprikladnosti da car i carica posjeduju pasoš i budu podvrgnuti imigracionim i viznim procedurama kao obični građani. Slično kao u Velikoj Britaniji, ovo pravilo se ne odnosi na druge članove carske porodice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i prijestolonasljednik i princeza moraju imati diplomatski pasoš. To funkcionira na način koji uključuje koordinaciju na visokom nivou između predstavnika zemlje iz koje odlaze i u koju stižu.

Po dolasku, japanski car i carica moraju pokazati dokument ministarstva. Osim toga, Ministarstvo Japana unaprijed obavještava zemlju dolaska.

U slučaju kralja Charlesa III, njegov privatni sekretar se bavi svime.

- Marketing -