Porezni obveznici u FBiH duguju više od 3,1 milijardu KM

Prema podacima Porezne uprave FBiH, porezni obveznici u Federaciji BiH duguju više od 3,1 milijardu KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Uprave Šerif Isović izjavio je na godišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je stanje tog duga zabrinjavajuće. On je precizirao da broj poreznih obveznika u prinudnoj naplati iznosi 78.144.

Dodao je da je Porezna uprava FBiH u protekloj godini prikupila 6,4 milijarde KM javnih prihoda iz svoje nadležnosti. To predstavlja rast naplate od 13,7 posto u odnosu na 2021. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isović je pojasnio da su doprinosi činili 68,7 posto ukupno prikupljenih prihoda, a prihodi od direktnih poreza 19,5 posto.

Naveo je da je najviše prikupljeno u Sarajevskom kantonu – 2,3 milijarde KM. Zatim u Tuzlanskom 1,1 milijardu KM, te Zeničko-dobojskom 843.415.389 KM.

Isović je dodao da je, prema podacima Porezne uprave, u 2022. u FBiH bilo 538.312 zaposlenih osoba. To je za jedan posto više u odnosu na prethodnu godinu. U strukturi zaposlenih, 56 posto je bilo muškaraca, a 44 posto žena.

Istakao je da je Uprava u 2022. izvršila 6.742 inspekcijska nadzora u okviru kojih su dodatno utvrđene obaveze od 115.306.384 KM i procijenjena utaja poreza od 8.349.038 KM.

Također, Isović je naglasio da značajan problem toj instituciji predstavlja višegodišnji nedostatak kadrova, budući da ima 27 posto manje zaposlenika u odnosu na sistematizovani broj radnih mjesta. Poseban problem, kako je rečeno, predstavlja značajan odliv IT stručnjaka.

Najavio je da će u narednom periodu kontinuirano promovisati dobrovoljno, pravovremeno i tačno prijavljivanje i plaćanje poreznih obaveza i značaj poštivanja poreznih propisa.

Isović je pozvao porezne obveznike da pravovremeno i tačno prijavljuju svoje porezne obaveze, da posluju legalno. Da svoj novac koriste za razvoj i isplatu plaća zaposlenicima, a ne da novac troše na plaćanje kazni i kamata.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE