Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Poljoprivrednici traže 202 miliona KM u budžetu: Zaslužuju veću podršku, ne bore se za ekonomski razvoj već za goli opstanak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U budžetu Federacije BiH za 2023. godinu za poljoprivredu treba planirati 202 miliona umjesto predloženih 160 miliona KM, zahtjev je poljoprivrednika Federacije BiH koji su se jučer sastali u Vogošći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POŠTIVANJE ZAKONA

Kako je za Oslobođenje kazao Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona, to je minimum koji se zakonski propisuje za poljoprivredu u budžetu, odnosno tri do šest posto ukupno predloženog budžeta FBiH.

– Tražimo od političara u FBiH da konačno krenu poštivati zakon da budžet za poljoprivredu bude od tri do šest posto, odnosno ako je planirani budžet 6,7 milijardi KM, da izdvajanja za poljoprivredu budu minimalno tri posto ili 202 miliona, istakao je Veladžić.

Dodao je kako nadležni moraju biti svjesni da su troškovi poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini enormno porasli, da su skočile cijene svega – od repromaterijala, do sjemena, đubriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici su se osvrnuli i na cijene mlijeka, te su naglasili kako je otkupna cijena litra mlijeka 0,70, dok je cijena u prodavnicama tri KM.

– Proizvodnja mlijeka je krajem prošle godine, slobodno možemo reći, doživjela krah i u četvrtom kvartalu 2022. smo imali manju proizvodnju za osam miliona litara, a prave srazmjere štete tek ćemo vidjeti ove godine, poručio je Veladžić i pozvao Vladu da u roku od 30 dana od usvajanja budžeta usvoji i program utroška sredstava namijenjenih poljoprivredi, a sve u saradnji sa udruženjima poljoprivrednika u FBiH.

KATASTROFA

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić poručio je da je poljoprivreda u cijeloj BiH u katastrofalnoj situaciji.

Posebno je naglasio da poljoprivrednici zaslužuju veću podršku jer su dovedeni u situaciju da se više ne bore za ekonomski razvoj, već za goli opstanak.

- Marketing -