Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Podaci Agencije za statistiku: Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini usporila je na 2,1 posto zahvaljujući…

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u oktobru su zabilježile blagi rast od 0,1 posto u poređenju sa septembrom, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli odjeća i obuća za 1,6 posto, hoteli i restorani za 0,5 posto te ostala dobra i usluge za 0,9 posto. Na godišnjem nivou u oktobru cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u odnosu na isti mjesec 2022. godine veće su za 2,1 posto, prenosi Faktor.

Najviše su usporavanju inflacije doprinijele cijene u odjeljku prijevoz koje su pojeftinile za 5,6 posto usljed pojeftinjenja anftnih derivata, te cijene odjeće i obuća sa padom od 7,1 posto.

Rast je zabilježen u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici (4,9 posto), alkoholna pića i duhan (4,6 posto), namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (6,9 posto), zdravstvo (3,2 posto), komunikacije (2,2 posto), rekreacija i kultura (5,1 posto), obrazovanje (2,2 posto), restorani i hoteli (6,7 posto) te ostala dobra i usluge (9,2 posto).

U periodu januar-oktobar u odnosu na isti period prošle godine inflacija je zabilježila rast od sedam posto. Centralna banka BiH u najnovijim projekcijama prognozirala inflaciju od 6,3 odsto, što je za 1,4 procentna poena niže u odnosu na projekciju iz maja. Nivo inflacije od 2,0 posto Evrospka centralna banka smatra poželjnim i u svojim politikama cilja da je postigne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banka navodi da je najveći dio inflatornih pritisaka trenutno posljedica rasta domaćih cijena, te upozorava da je moguć dalji rast cijena energije i rada na domaćem tržištu. Razlog su geopolitički globalni rizici koji vrše pritisak na cijene energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu.