Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Pet puta više stranih radnika u Federaciji nego u RS-u

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine planira odobriti zapošljavanje 6.037 stranaca u narednoj godini, što je značajan porast u odnosu na trenutnu kvotu od 3.995, izvijestio je Raport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom će se produžiti 2.450 već izdatih radnih dozvola, s 1.950 za Federaciju Bosne i Hercegovine, 400 za entitet Republiku Srpsku i 100 za Brčko Distrikt BiH. Također, predviđa se izdavanje 3.623 novih dozvola.

Najveći broj dozvola, njih 1.550, planiran je u sektoru građevinarstva, obuhvatajući zanimanja poput građevinskih inžinjera, tehnika, tesara, zidara i drugih. Slijedi sektor prerađivačke industrije s 762 dozvole, uključujući zanimanja kao što su tehnolog kontrolor kvaliteta, elektrotehničari, krojači i drugi.

U uslužnim djelatnostima, predviđeno je izdavanje 349 dozvola, obuhvatajući poslove poput hotelskog menadžera, konobara i kuhara. Također, 158 dozvola planirano je za sektor proizvodnje električne energije, s fokusom na solarnim elektranama.

Ostale oblasti koje su obuhvaćene odlukom uključuju komunikacije i informacije (113 dozvola), druge uslužne djelatnosti (152 dozvole), umjetnost (10 dozvola) te domaćinstvo (5 dozvola).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine saopćio je da nije saglasan sa Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca koji je kreiran na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, piše SEEbiz. Stoga su federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića pozvali da obustavi postupak izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca jer ide u potpuno suprotnom smjeru od onoga što aktuelna vlast javno zagovara.

“Kao sindikat nismo niti ćemo ikada biti protiv slobodnog kretanja radnika, ali je apsurd da u trenutku kada imamo više od četvrtine miliona nezaposlenih osoba poslodavci žele zapošljavati strance umjesto domaćih radnika/ca”, saopćeno je.