Pedro Sanchez se obratio naciji i priznao državnost Palestine

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je danas da njegova zemlja priznaje državu Palestinu u granicama iz 1967. u skladu sa međunarodnim pravom i historijskoj pravdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Španija će na današnjem sastanku ministara usvojiti službeno priznanje države Palestine”, izjavio je Sanchez u televizijskom obraćanju iz zgrade vlade u Madridu.

Napomenuo je da se time pridružuje “više od 140 zemalja u svijetu” koje priznaju Palestinu kao državu.

  • Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj, a to je doprinijeti da Izraelci i Palestinci postignu mir”, rekao je Sanchez. “Priznanje države Palestine nije samo pitanje povijesne pravde, s legitimnim aspiracijama palestinskog naroda, nego i potreba želimo li svi skupa postići mir”, dodao je.

Istočni Jerusalem glavni grad, Zapadna obala i Pojas Gaze povezani koridorom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je to jedini način za napredovanje prema rješenju s dvije države, a “koje svi smatramo jedinim rješenjem”.

  • Palestinska država koja živi uz državu Izrael u miru i sigurnosti”, pojasnio je. Smatra da država Palestina treba biti održiva, “sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze spojenima koridorom te istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”. “Ujedinjena pod legitimnom vladom nacionalne palestinske samouprave – izjavio je.

Rekao je da nije na Španiji da određuje granice drugih zemalja, ali da je misija Madrida “potpuno usklađena” s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 242 i 338 kao i pozicijom koju je tradicionalno držala Evropska unija.

  • Zbog toga nećemo priznati promjene graničnih linija iz 1967. koje nisu dogovorene između strana – naglasio je, a to se odnosi na Pojas Gaze i Zapadnu obalu koji pripadaju pod Palestinsku samoupravu.

“Priznanje Palestine ne ide protiv nikoga, posebno ne protiv Izraela”

  • Priznanje Palestine ne usvajamo ni protiv koga, posebno ne protiv Izraela, prijateljskog naroda kojeg poštujemo i s kojim želimo imati najbolji mogući odnos – dodao je.

Ponovio je da je Španija od početka osudila “teroristički napad” Hamasa iz oktobra.

Sanchez je poručio da će Španija od sutra uložiti sve svoje napore u postizanje rješenja s dvije države.

  • Prvi prioritet je privesti kraju nezapamćenu krizu u Pojasu Gaze. Pozivam stoga opet na trajni prekid vatre, ulazak humanitarne pomoći i oslobođenje izraelskih talaca u rukama Hamasa”, izjavio je. Zatražio je nanovo organiziranje međunarodne mirovne konferencije koja bi “konačno dovela do rješenja s dvije države”.
  • Naša današnja odluka temelji se na međunarodnom pravu i odbrani međunarodnog poretka temeljenog na pravilima i principima koji nas vode bez obzira o kakvom se kontekstu radilo. Palestini, Gazi ili Ukrajini”, izjavio je Sanchez. Napomenuo je da je Španija priznanjem Palestine “ispunila svoju odgovornost prema traženju mira, sigurnosti i prosperitetu svih naroda”.
  • Djelujemo u skladu s onim što se očekuje od jedne važne zemlje kakva je Španija – zaključio je.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE