Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Pad prodaje mobilnih telefona u BiH, uvoze se skuplji i pametniji

Iako je lani u BiH uvezeno za oko 58.000 kg manje telefonskih aparata nego godinu ranije, oni su koštali 25 miliona KM više, a razlog tome je taj što se sve više uvoze kvalitetniji i skuplji telefoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prošle godine uvezeno 186.554,85 kg telefonskih aparata, uključujući telefone za mobilne radiotelefonske mreže ili druge bežične mreže, te ostalih aparata za primanje slike, glasa ili drugih podataka, čija je cijena iznosila 157.645.107 KM.

 – S druge strane, 2021. godine je u našu zemlju uvezeno 244.786,94 kg ovih uređaja, ukupne vrijednosti 132.536.747 KM, potvrdili su za “Nezavisne” iz UIO BiH.

Lani se, prema ovim podacima, najviše telefona uvezlo iz Kine, i to u vrijednosti od oko 95,5 miliona KM.

– Slijedi Vijetnam, odakle je uvezeno ovih uređaja ukupne vrijednosti 45.880.846 KM, te 12.829.824 KM iz Indije, navode iz UIO BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje slijede Južna Koreja, Njemačka, Malezija, SAD… Dragan Gligorić, ekonomski analitičar za međunarodnu monetarnu ekonomiju, kaže da je jedan od razloga rasta cijena mobilnih telefona materijal koji se u njih ugrađuje, a čija cijena raste na svjetskim berzama.

– Drugi razlog je što se sve više izrađuju kvalitetniji mobilni telefoni sa mnoštvom funkcija, odnosno sve manje se uvoze telefoni koji su obavljali osnovne funkcije, a koje je sve teže naći u prodaji, tako da su to dva faktora zbog kojih raste prosječna cijena telefonskog aparata. Znači, radi se ne samo o tome da raste cijena telefonskog aparata i proizvodnje, nego se vjerovatno uvoze kvalitetniji mobilni telefoni, rekao je Gligorić.

Dodaje da se na rafama više ne mogu naći jednostavnije verzije mobilnih telefona.

Prema riječima Slaviše Đurđevića iz radnje “Mobilni telefoni PIN” iz Banjaluke, tri godine zaredom, odnosno od početka pandemije virusa korona, prodaja telefona je ispod prosjeka.

 – Što se tiče prodaje mobilnih telefona, moram priznati da je prošla godina bila ispod prosjeka, a otprilike je ista situacija od početka pandemije virusa korone, tj. od 2020. do 2022. godine, i te tri godine su nešto lošije nego u periodu prije korone” rekao je Đurđević za Nezavisne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, na slabiju prodaju je najvjerovatnije uticalo i poskupljenje mobilnih telefona.

– Poskupljenje telefona je nastupilo otprilike sredinom prošle godine, a mislim da je uzrok tome situacija u Ukrajini. Inače, to poskupljenje je bilo najviše izraženo pred kraj godine, kad je inače najveća prodaja mobilnih uređaja, zaključio je Đurđević.