Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ovo trebaju znati svi vozači u BiH: Početkom ljeta jedinstveni TAG uređaj na svim autocestama u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sistem elektronske naplate na autocestama u BiH, uključujući oba entietata, trebalo bi da bude uvezan tako da bi vozači u BiH već ove godine mogli koristiti jedinstveni TAG uređaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je to za Srpskainfo izvršni direktor za tehnička pitanja u Autoputevima RS Slobodan Stanarević.

Predstavnici Autoputeva RS i Autocesta FBiH ove sedmice su imali sastanak na tu temu, a kako kaže Stanarević, usaglašeno je da već idućeg mjeseca bude potpisan sporazum o saradnji dva javna preduzeća.

On očekuje da će novina na auto-putevima u BiH “zaživjeti” do početka ljetne sezone godišnjih odmora.

Kako ističe, volja postoji, potrebno je još tehnički urediti sistem, tako da se naplata automatski odvaja na račune Republike Srpske i Federacije, u zavisnosti od toga koju auto-cestu vozači koriste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sistem naplate cestarina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj radi Institut “Mihajlo Pupin” iz Beograda, što je zapravo nastavak ranijeg ugovora koji je sklopljen 2013. godine, u vrijeme kada je na čelu Vlade FBiH bio Nermin Nikšić.

U cijelu priču prvobitno bila uključena i Srbija, u okviru inicijative regionalnog projekta “Otvoreni Balkan”, ali, kako kaže Stanarević, oni su zbog “određenih problema” morali napustiti ovu ideju.

- Marketing -