Ovo su političke stranke koje u ratama plaćaju kazne za kršenje zakona: Evo čime to obrazlažu

Prihvaćeno je u ovoj godini i pet zahtjeva za isplatu kazni u ratama koje su uputili stranački kandidat na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke stranke nerijetko traže da novčane kazne, koje im je zbog kršenja zakona izrekla Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, plate na rate, piše Faktor.ba.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se može čuti na sjednicama CIK-a, ove zahtjeve obrazlažu teškom finansijskom situacijom. Tako je samo u ovoj godini CIK prihvatio 12 zahtjeva stranaka, među njima i onih koje su u vlasti ili su parlamentarne.

 

Prihvaćeno je u ovoj godini i pet zahtjeva za isplatu kazni u ratama koje su uputili stranački kandidat na izborima.

 

 

Mjesečni iznos koji stranke trebaju platiti kreće se od 300 KM po jednoj kazni, pa naviše.

 

 

Na posljednjoj sjednici održanoj u četvrtak, CIK je odobrio Demokratskom narodnom savezu da 6.800 KM kazne plati na 12 rata, a svoju kaznu od 2.000 KM će Hrvatska stranka prava Dr. Ante Starčević Bosne i Hercegovine platiti u četiri rate ili po 500 KM.

 

U februaru su na tri sjednice CIK-a odobravane isplate kazni u ratama strankama koje su sankcionisane za kršenje zakona.

 

Čak tri takve molbe uputila je Stranka za BiH. Oni će kazne od 20.000 KM, 4.000 KM i 3.000 KM platiti u deset rata.

 

PDP će svoje 4.000 KM platiti također u deset rata, ili po 400 KM, dok će HDZ 1990. platiti kaznu od 17.100 KM na četiri rate.

 

 

Na sjednicama u januaru odlučeno je da će Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak) 6.000 KM platiti na deset rata, a SDP će za dvije kazne od po 4.000 KM davati po 800 KM deset mjeseci.

 

Dvije kazne od po 3.000 KM u deset rata platit će i politički subjekt Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS.

 

Kada su u pitanju pojedinci, Šuhretu Fazliću kao kandidatu Pomaka za skupštinu Unsko-ssanskog kantona odobreno je da kaznu od 6.000 KM plati u deset rata.

 

Po 400 KM mjesečno mora izdvajati i Amin Đulabić, koji je bio kandidat SDP-a za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, a po 300 KM izdvajaju Mustafa Ljaljić, kandidat DF/GS-a za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te Dalibor Ivanović koji je bio kandidat za predsjednika/potpredsjednika RS-a.

 

Sanelu Kajanu, koji je također bio kandidat DF/GS-a za Zastupnički dom Parlamenta FbiH, odobreno je da kaznu od 3.000 KM plati u 12 rata, što je po 250 KM mjesečno, piše Faktor.ba.

NAJNOVIJE