― Marketing ―

Ovo su političke stranke koje u ratama plaćaju kazne za kršenje zakona: Evo čime to obrazlažu

- Marketing -

Prihvaćeno je u ovoj godini i pet zahtjeva za isplatu kazni u ratama koje su uputili stranački kandidat na izborima.

Političke stranke nerijetko traže da novčane kazne, koje im je zbog kršenja zakona izrekla Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, plate na rate, piše Faktor.ba.

 

- Marketing -

Kako se može čuti na sjednicama CIK-a, ove zahtjeve obrazlažu teškom finansijskom situacijom. Tako je samo u ovoj godini CIK prihvatio 12 zahtjeva stranaka, među njima i onih koje su u vlasti ili su parlamentarne.

 

Prihvaćeno je u ovoj godini i pet zahtjeva za isplatu kazni u ratama koje su uputili stranački kandidat na izborima.

 

 

Mjesečni iznos koji stranke trebaju platiti kreće se od 300 KM po jednoj kazni, pa naviše.

 

 

Na posljednjoj sjednici održanoj u četvrtak, CIK je odobrio Demokratskom narodnom savezu da 6.800 KM kazne plati na 12 rata, a svoju kaznu od 2.000 KM će Hrvatska stranka prava Dr. Ante Starčević Bosne i Hercegovine platiti u četiri rate ili po 500 KM.

 

U februaru su na tri sjednice CIK-a odobravane isplate kazni u ratama strankama koje su sankcionisane za kršenje zakona.

 

Čak tri takve molbe uputila je Stranka za BiH. Oni će kazne od 20.000 KM, 4.000 KM i 3.000 KM platiti u deset rata.

 

PDP će svoje 4.000 KM platiti također u deset rata, ili po 400 KM, dok će HDZ 1990. platiti kaznu od 17.100 KM na četiri rate.

 

 

Na sjednicama u januaru odlučeno je da će Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak) 6.000 KM platiti na deset rata, a SDP će za dvije kazne od po 4.000 KM davati po 800 KM deset mjeseci.

 

Dvije kazne od po 3.000 KM u deset rata platit će i politički subjekt Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS.

 

Kada su u pitanju pojedinci, Šuhretu Fazliću kao kandidatu Pomaka za skupštinu Unsko-ssanskog kantona odobreno je da kaznu od 6.000 KM plati u deset rata.

 

Po 400 KM mjesečno mora izdvajati i Amin Đulabić, koji je bio kandidat SDP-a za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, a po 300 KM izdvajaju Mustafa Ljaljić, kandidat DF/GS-a za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te Dalibor Ivanović koji je bio kandidat za predsjednika/potpredsjednika RS-a.

 

Sanelu Kajanu, koji je također bio kandidat DF/GS-a za Zastupnički dom Parlamenta FbiH, odobreno je da kaznu od 3.000 KM plati u 12 rata, što je po 250 KM mjesečno, piše Faktor.ba.

- Marketing -