Ovo je Hamasova ponuda za kraj rata

Hamas je dostavio svoju ponudu za prekid vatre u Gazi na četiri i po mjeseca i dovela do okončanja rata, kao odgovor na prošlosedmični prijedlog koji su uputili katarski i egipatski posrednici uz podršku SAD-a i Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nacrtu dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, Hamasova protuponuda predviđa tri faze od kojih bi svaka trajala 45 dana.

U prijedlogu te grupe uključena je i razmjena izraelskih talaca otetih 7. oktobra za Palestince u izraelskim zatvorima. Spominje se i obnova Gaze koja bi trebala odmah početi, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik Anthony Blinken stigao je sinoć u Izrael nakon sastanka s katarskim i egipatskim posrednicima u pregovorima između Izraela i Hamasa u do sada najozbiljnijem diplomatskom pokušaju uspostave produženog primirja. Pojedinosti Hamasove protuponude nisu ranije objavljene.

Oslobađanje talaca

Prema Hamasovom protuprijedlogu, sve izraelske taokinje, mladići ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi razmijenjeni tokom prvih 45 dana u zamjenu za palestinske žene i maloljetnike u izraelskim zatvorima. Preostali muški taoci bili bi oslobođeni u drugoj fazi, a posmrtni ostaci ubijenih taoca razmijenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da dvije strane sklope sporazum o okončanju rata.

Ova grupa koja vlada Gazom u dodatku prijedloga navodi da želi oslobađanje 1500 zatvorenika od kojih bi trećina bila odabrana s popisa Palestinaca osuđenih na doživotni zatvor.

Primirje bi također trebalo omogućiti povećanje dostave hrane i ostale pomoći u Gazu.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE