Orban kritizirao Bruxelles: “Historija se ponekad ponavlja…”

Mađarski premijer Viktor Orban započeo je u ponedjeljak kampanju za izbore za Evropski parlament sljedeće godine oštrim kritikama čelnika Unije, a Bruxelles je nazvao “lošom suvremenom parodijom” koju se još uvijek može popraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepovjerenje prema Orbanu je izraženo u Bruxellesu nakon sukoba tokom njegovih 13 godina na vlasti oko prava homoseksualaca i migranata u Mađarskoj, kao i pooštravanja državne kontrole nad nevladinim organizacijama, visokim obrazovanjem, sudovima i medijima.

EU je obustavila isplatu više milijarda eura Mađarskoj zbog zabrinutosti za vladavinu prava, komplicirajući napore nacionalističkog vođe da izvuče gospodarstvo iz najduže tehničke recesije otkako se o tome vodi statistika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Historija se ponekad ponavlja. Srećom, ono što je prvo bila tragedija, u najboljem je slučaju komedija drugom prilikom”, rekao je Orban pristašama u Veszpremu u govoru povodom obilježavanja godišnjice neuspjelog mađarskog ustanka protiv sovjetske vlasti 1956. godine.

Orban, koji je na vlasti od 2010., suočen je s teškim izazovima zbog blokiranih Evropskih sredstava, najviše inflacije u Uniji te visokih kamatnih stopa koje koče gospodarstvo. Mađarskog su čelnika SAD i EU nedavno kritizirali zbog rukovanja s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu u Kini prošloga tjedna.

“Moskva je bila nepopravljiva, ali Bruxelles i EU još uvijek se mogu popraviti”

Orbanov borbeni ton o uvjetima vladavine prava EU povezanima s deblokiranjem sredstava Mađarskoj u suprotnosti je s relativnim optimizmom koji je prošloga tjedna izrazio njegov glavni pregovarač. Pregovarač je rekao da bi razgovori o spornim pitanjima uskoro mogli biti okončani.

“Čak i ako Bruxelles zviždi, plešemo po svom ukusu. A ako ne želimo, nećemo plesati”, rekao je Orban izmamivši pljesak svojih pristaša. “Moskva je bila nepopravljiva, ali Bruxelles i EU još uvijek se mogu popraviti”, rekao je Orban, dodajući da sadašnji čelnici bloka nisu uspjeli zaštititi sigurnost, slobodu i blagostanje Evrope.

Ekonomisti iz Wood & Company rekli su kako se čini da Orbanova vlada nije dovoljno predana rješavanju spora oko fondova EU unatoč početnoj fazi zakonskih promjena.

“Naše tumačenje politike i političkih poteza je da je premijer Orban usredotočen na osiguranje najboljeg mogućeg rezultata za svoju stranku na izborima za Evropski parlament u junu 2024. i čini se da slijedi strategiju konfrontacije s EU i SAD-om”, rekli su u bilješci.

NAJNOVIJE