Općina Kakanj pomaže ranjivim kategorijama i malim privrednicima: Načelnik Bajtarević o projektima

Popularno

Povezano

Dobre priče nemaju uvijek vezu sa politikom na visokom nivou.

Nastaju i realiziraju se u lokalnim zajednicama.

- Marketing -

I život u Kaknju se vraća onome kao prije pandemije koronavirusa, kao što je to i u brojnim bh. gradovima.

Više o tome govorili smo sa načelnikom Kaknja, Mirnesom Bajtarevićem.

On kaže da je oporavak primjetan, ali da je pandemija ostavila jedan trag na lokalnu kakanjsku privredu, prije svega na male privrednike.

  • Smatram da smo konkretno odgovorili sa nekim mjerama koje se tiču općinskog budžeta, naravno konsultujuću budžet Zeničko-dobojskog kantona i budžet FBiH. Mislim da smo tu učinili napredak, prevashodno što smo prva općina koja je preduzela mjere da pomogne lokalnim i malim privrednicima – govori Bajtarević za Hayat.

On ističe da se već dosta stvari poredalo za vrijeme dok nije počeo njegov mandat, ali svakako da su neke od mjera koje su pomogle manjim privrednicima i taksistima proširili i u 2021. godini nastavili činiti, kako bi ova godina bila bolja nego prethodna.

Što se tiče odziva građana na vakcinaciju, Bajtarević smatra da uvijek može bolje.

  • Mi smo u nekom prosjeku Ze-Do kantona, i moram pohvaliti JU Dom Zdravlja Kakanj na čelu sa njihovim direktorom, koji intenzivno, zajedno sa nama vrši promociju vakcinacije. Svakodnevno radimo nenajavljenu vakcinaciju od 12 do 15 sati i svi sugrađani mogu doći da prime vakcinu. Ima vakcina dovoljno. Bilo koja vakcina je bitna, i svi trebamo izvršiti imunizaciju, da budemo spremni ako novi val stigne – kaže načelnik.

Dotakao se i ranjive populacije, Roma, koji žive u Kaknju. U ovoj općini postoje četiri romske zajednice i postoje različiti programi pomoći.

  • Prevashodno, tu su programi pomoći romskoj djeci u školama, uz obavezne obroke, različiti pribori i knjige. Također, tu je boravak u JU “Mladost” u obdaništu, ali i kroz izgradnju stambenih objekata i centar za socijalni rad. Pored romske populacije izdvajamo novac i za druge ranjive populacije kao što su penzioneri, đaci, studenti… Tokom pandemije nismo uskraćivali ta sredstva, povećavali smo ih, jer smatram da su u tom trenutku ta sredstva trebala ostati na istom ili većem nivou kako bismo spremno dočekali period koji je sada iza nas – rekao je Bajtarević.

(Hayat.ba)

- Marketing -

Najnovije