Odsječeni od ostatka svijeta: Nevjerovatna priča o bajkovitom selu čiji stanovnici 4 godine žive u izolaciji

Na 12. novembar bit će četiri godine od dana koji je promijenio živote stanovnika lijepog sela Monteviasca, u Lombardiji, kada su njegovi stanovnici ostali odsječeni od ostatka Italije.

Tada je dana Silvano Dellea, zadužen za rad žičare koja je povezivala selo s „civilizacijom“, tragično izgubio život.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Od tada se čeka rješenje vlasti koje još nije stiglo u mirno alpsko mjesto. U njemu desetak ljudi živi odsječeno od ostatka svijeta.

Na prvi pogled Monteviasco izgleda kao jedno od hiljadu sela razbacanih po Alpama. No pogledate li malo bolje na kartu, vidjet ćete kako nalikuje otoku usred šume.

Do Monteviasca ne vodi niti cesta, a niti željeznička pruga. Stanovnicima je na raspolaganju tek vijugava staza od 1.442 kamene stepenice koja se spušta s planine. Iako je u pedesetim godinama prošlog stoljeća u selu živjelo 450 ljudi. Danas se preostali stanovnici mogu nabrojiti na prste ruku.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U prošlosti su mještani život bez ceste smatrali normalnim, pješačili su magarećom stazom u obližnja sela, na posao, u školu ili trgovinu. Tek je 1988. izgrađena žičara kojom su stanovnici i turisti mogli doći do sela za nekoliko minuta, umjesto za sat hoda, piše Punkufer.

U augustu 2020. klizište je uništilo jedinu cestu koja je vodila do magarećeg puta, dodatno izolirajući selo. Kako danas u Monteviascu nema trgovina, policija opskrbljuje ljude osnovnim namirnicama. Tri puta sedmično mala grupa karabinjera hoda natovarena ruksacima u kojima su hrana, lijekovi i pošta.

Jedini restoran u selu: Il Vecchio Circolo i dalje radi. Ali u njega dolaze posjetitelji kojima nije problem hodati oko jedan sat da bi uživali u domaćim jelima od lokalnih sastojaka. Kad bi se vratila žičara, sigurno bi bilo i više gostiju, ali važnije od svega, Monteviasco bi prestao biti izoliran od svijeta.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nevjerovatno otkriće: Na području Srebrenice otkriveno nalazište zlata

Generalni direktor firme "Drina resurs" iz Srebrenice Aleksandar Mišković...

Već smo osjetili pripremu: Šta će ulazak Hrvatske u Schengen značiti za građane BiH

Pripremu susjedne zemlje za ulazak u Schengen prostor osjetili...

Emotivan trenutak: Dok su Marokanci slavili pobjedu, Hakimi otrčao u zagrljaj majci

U okviru drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva u...

U Italiji uhapšen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhapsili su...