Obračun sa ekstremistima: Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola u svojoj zemlji

Švicarski parlament odobrio je u srijedu prijedlog za zabranu nacističkog amblema svastike u sklopu obračuna s ekstremističkim simbolima u toj neutralnoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donji dom parlamenta izglasao je zabranu jednog od najzloglasnijih simbola nacionalsocijalističkog režima Adolfa Hitlera nakon zabrinutosti zbog rastućeg antisemitizma, javlja Reuters.

  • Rasno diskriminirajući, nasilni, ekstremistički i posebno nacionalsocijalistički simboli nemaju mjesta u našem društvu i ne bi se trebali koristiti u javnosti”, rekao je ministar pravosuđa Beat Jans u parlamentu.

Pravna komisija donjeg doma preporučila je brzu provedbu zabrane, koju je već odobrio švicarski gornji dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se mora izraditi zakon kojim se zabranjuje nošenje, javno prikazivanje ili širenje rasističkih, nasilnih ili ekstremističkih simbola. Zabrana bi se proširila na propagandne materijale, geste, slogane i zastave.

Nacrt zakona tada bi zahtijevao konačno odobrenje oba doma parlamenta.

  • Danas je u Švicarskoj moguće, čak je i dopušteno, istaknuti zastavu s kukastim križem na balkonu. Moguće je staviti zastavu s likom SS-a na vjetrobransko svjetlo vašeg automobila. Ova situacija je nepodnošljiva”, rekao je zastupnik Zelenih Raphael Mahaim.

NAJNOVIJE