Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Obavještajne službe procijenit će rizik dokumenata pronađenih na Trumpovu imanju

Američka obavještajna zajednica procijenit će koliku potencijalnu opasnost po nacionalnu sigurnost predstavlja iznošenje povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće, a koje je savezna policija (FBI) zaplijenila na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, stoji u pismu u koje je agencija Reuters imala uvid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo od petka koje su potpisale obavještajne službe otkriva da ministarstvo pravosuđa i DNI (National Intelligence Director) “zajednički procjenjuju povjerljivost” materijala zaplijenjenog na Trumpovu imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsjednika uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-ja Ministarstvo pravosuđa u petak je reklo da otvara istragu protiv Trumpa zbog iznošenja povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće i njihova ilegalna čuvanja na imanju jer se vjeruje da je on ilegalno zadržao dokumente od kojih su neki imali informacije o ljudskim izvorima a one se smatraju među najvećom tajnom u SAD-u.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u siječnju, izvijestile su novine. Trumpovi saradnici dali su američkom Ministarstvu pravosuđa drugi set u lipnju, a treća serija zaplijenjena je u raciji FBI-a ranije ovog mjeseca.

Pretraga je izvedena u sklopu federalne istrage o tome je li Trump protuzakonito iznio i čuvao dokumente otkako je napustio dužnost u januaru pošto je izgubio predsjedničke izbore te je li sprječavao istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član republikanske stranke, Trump je naznačio da je spreman ponovno se takmičiti na predsjedničkim izborima u 2024. a za pretres koji je proveo FBI rekao je da je politički motivisan. (jutarnji.hr)