Obavještajne službe procijenit će rizik dokumenata pronađenih na Trumpovu imanju

Američka obavještajna zajednica procijenit će koliku potencijalnu opasnost po nacionalnu sigurnost predstavlja iznošenje povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće, a koje je savezna policija (FBI) zaplijenila na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, stoji u pismu u koje je agencija Reuters imala uvid.

Pismo od petka koje su potpisale obavještajne službe otkriva da ministarstvo pravosuđa i DNI (National Intelligence Director) “zajednički procjenjuju povjerljivost” materijala zaplijenjenog na Trumpovu imanju Mar-a-Lago na Floridi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsjednika uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-ja Ministarstvo pravosuđa u petak je reklo da otvara istragu protiv Trumpa zbog iznošenja povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće i njihova ilegalna čuvanja na imanju jer se vjeruje da je on ilegalno zadržao dokumente od kojih su neki imali informacije o ljudskim izvorima a one se smatraju među najvećom tajnom u SAD-u.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u siječnju, izvijestile su novine. Trumpovi saradnici dali su američkom Ministarstvu pravosuđa drugi set u lipnju, a treća serija zaplijenjena je u raciji FBI-a ranije ovog mjeseca.

Pretraga je izvedena u sklopu federalne istrage o tome je li Trump protuzakonito iznio i čuvao dokumente otkako je napustio dužnost u januaru pošto je izgubio predsjedničke izbore te je li sprječavao istragu.

Član republikanske stranke, Trump je naznačio da je spreman ponovno se takmičiti na predsjedničkim izborima u 2024. a za pretres koji je proveo FBI rekao je da je politički motivisan. (jutarnji.hr)

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Grom udario u cestu u Grudama, kao da je pala bomba

Grmljavinsko nevrijeme jutros je pogodilo Grude. Grom je udario u...

Ekstraprofit za naše pumpadžije, pada barel nafte

Dok je vrijednost naftnih derivata na svjetskom tržištu na...

Koliko je glasova potrebno za ulazak u Predsjedništvo BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Ako je suditi po ranijim opštim...

Istraživanje: Članstvo BiH u EU podržava 77,4 posto građana

Direkcija za europske integracije (DEI) provela je u augustu...