Obavještajna agencija BiH upozorava na opasnost od kibernetičkih napada

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) upozorila je u petak na opasnost od kibernetičkih napada na informatičke sisteme u toj zemlji te je pozvala sve državne institucije ali i privatne firme da odmah poduzmu sve mjere zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U saopćenju dostavljenom medijima iz OSA-e ističu kako je u proteklom periodu u BiH i regiji registrovan veliki broj “cyber” incidenata.

Stoga pozivaju sve institucije i privatni sektor da provedu sigurnosnu procjenu svojih sistema i poduzmu nužne mjere i procedure preventivne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurnosne procjene

“Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informacijsko-komunikacijskih sistema i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje ‘cyber’ napada u Bosni i Hercegovini”, stoji u upozorenju.

Iz obavještajne agencije BiH ističu kako su u svakodnevnom kontaktu s domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjecaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme.

“OSA prati sve pokušaje nezakonitih radnji u ‘cyber’ prostoru u cilju otkrivanju počinitelja i motiva”, stoji u saopćenju.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE