Novina na ovogodišnjim izborima – Slijepi i slabovidni birači moraće priložiti dokaz o zdravstvenom stanju

Jedna od novina u Pravilniku o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini nalazi se u dijelu kod pomoći drugog lica. Slijepi i slabovidni birači moraće prlikom glasanja priložiti dokaz o tome da su fizički onesposobni ili slijepi.

Birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban ima pravo da koristi pomoć drugog lica koje on izabere i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora, navodi se u pravilniku o prvođenju izbora u BiH. Sada je novitet, da birač mora donijeti dokaz o tome da je fizički nesposoban ili slijep ili da umjesto potpisa u putnoj ispravi ima XX ili nepopunjenu rubriku za potpis ukoliko je identifikacija izvršena ličnom kartom. Kakav je stav naše sagovornice, koja je jedna od onih na koju se odnosi ovaj novitet?

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

SENIJA OKIĆ, Udruga slijepih KS

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Sad pri glasanju kad budem išla glasati moraću ponijeti dokaz o invaliditetu, člansku kartu udruženja ili slično. Meni je lično drago što se počelo i o tome razmišljati, svaka promjena mi je u proceduri draga. Niko neće moći zloupotrijebiti sljepoću.Drago mi je sto se dešava svaka promjena u našem društvu i što se razmišlja o slijepima i u procesu izbora”.

U pravilniku je navedeno da kao dokaz može biti rješenje ili uvjerenje – potvrda nadležne ustanove, instituta ili komsije o utvrđenom invaliditetu ili

tjelesnom oštećenju, nalaz medicinske ustanove ili članska karta uduruženja za pomoć ovim osobama. Iz opštinske izborne komisije Ilidža kažu da su njeni članovi uz redovnu obuku ovom novitetu posvetili dodatnu pažnju. Iz izborne komisije Grada Zenica, kažu da prilikom obuke njihovih članova, kao posebnu temu obrazlažu pomoć drugog lica pri glasanju.

MERIMA IMAMOVIĆ, predsjednica Opštnske izborne komisije Ilidža

“Općinska izborna komisija Ilidža upoznata je sa novim pravilima, sve slijepe, slabovidne osobe moraju imat dokaz, medicinski nalaz, člansku kartu udruženja slijepih, znači validnu dokumentaciju da bi mogli glasati. Ukoliko to ne budu imali neće im biti omoguceno glasanje”.

MUAMER KOVAĆ, zamjenski predsjednik gradske izborne komisije Zenica

“Ono što je bitno naglasiti je da jedno lice može pomoći samo jednom licu kojem je potrebna ovakva pomoć. Stroga je zabrana i izričito je zabranjeno da članovi biračkog odobra ili posmatrači mogu pomoći toj osobi da ostvari pravo glasa”.

Direktor Udruženja slijepih KS kaže da se nastojalo pronaći rješenje, kako bi se spriječila zloupotreba slijepoće. Kaže da će u Sarajevu sigurno svi biti informisani, te da ovaj novitet neće spriječiti nekoga u glasanju.

ZUKO FIKRET, direktor Udruženja slijepih KS

“Taj dokument je dokaz da je osoba slijepa, može se dobiti od udruženja slijepih. Sve ono što dokazuje da je slijep, svaki dokument od institucije je dokaz. Teško da neka osoba nema neki nalaz od ljekara, tako da to ne bi trebalo da otežava dodatno slijepim ljudima”.

Sagovornici smatraju da ne bi trebalo biti problema prilikom glasanja, te da svako od osoba na koje se odnosi ova stavka u pravilniku, ima barem nalaz medicinske ustanove kojom je izvršena procjena invalidnosti ili tjelesnog oštećenja, piše BHRT.ba.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Grom udario u cestu u Grudama, kao da je pala bomba

Grmljavinsko nevrijeme jutros je pogodilo Grude. Grom je udario u...

Ekstraprofit za naše pumpadžije, pada barel nafte

Dok je vrijednost naftnih derivata na svjetskom tržištu na...

Koliko je glasova potrebno za ulazak u Predsjedništvo BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Ako je suditi po ranijim opštim...

Istraživanje: Članstvo BiH u EU podržava 77,4 posto građana

Direkcija za europske integracije (DEI) provela je u augustu...