Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nova odluka: TikTok seli podatke evropskih korisnika u – Evropu

TikTok pokušava uvjeriti evropske vlade i regulatore da su osobni podaci korisnika zaštićeni i da im ne mogu pristupiti ni Komunistička partija Kine ni bilo ko drugi pod utjecajem Pekinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aplikacija za dijeljenje kratkih videa u vlasništvu kineskog ByteDancea želi više podataka pohranjivati u Evropi, napisao je u objavi na blogu TikTokov generalni direktor za evropsko poslovanje Rich Waterworth.

“U poodmakloj smo fazi dovršavanja plana u saradnji s nezavisnim pružateljem usluga o drugom podatkovnom centru u Irskoj, na lokaciji najavljenoj prošle godine”, rekao je.

“Također smo u pregovorima o uspostavi trećeg podatkovnog centra u Evropi kako bismo nadopunili planirano poslovanje u Irskoj. Selidba podataka evropskih TikTok korisnika počinje ove godine, a bit će nastavljena i u 2024.”, objavio je Waterworth.

Tvrtka je u petak također izvijestila da je od avgusta 2022. do januara u EU bilježila u prosjeku 125 miliona korisnika mjesečno, što znači da podliježe strožim propisima o online, uobličenim u Zakonu o digitalnim uslugama (DSA). Prema tom zakonu, firme s više od 45 miliona korisnika spadaju u kategoriju vrlo velikih online platformi koja uključuje upravljanje rizikom, vanjsku i neovisnu reviziju, dijeljenje podataka s vlastima i istraživačima i usvajanje kodeksa ponašanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je istekao rok u kojem su internetske platforme i tražilice, prema odredbi Evropske komisije, morale objaviti podatke o mjesečnom broju aktivnih korisnika. Velike internetske platforme imale su rok od četiri mjeseca da udovolje zahtjevima, uz prijetnju kazne.

Twitter je u četvrtak objavio da u EU u prosjeku ima 100,9 miliona korisnika mjesečno, prema procjeni u proteklih 45 dana. Alphabet je objavio dva podatka, bazirana na korisničkim računima i na odjavljenim korisnicima, objasnivši da korisnici mogu pristupiti njegovim uslugama kada su prijavljeni na račun i kada su odjavljeni.

Objavili su da je prosječan mjesečni broj prijavljenih korisnika iznosio ukupno 278,6 miliona na Google Mapsu, 274,6 miliona na Google Playu, 332 miliona na Google Searchu, 74,9 miliona na Shoppingu i 401,7 miliona na YouTubeu.

Početkom sedmice platforma Meta je saopćila da je u EU u drugoj polovini 2022. u prosjeku bilježila 255 miliona aktivnih korisnika mjesečno na Facebooku i oko 250 miliona na Instagramu.