Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nizozemski istraživač prije tri dana najavio kako će Tursku pogoditi jak zemljotres: Kako je znao?

Dok brojne službe u Turskoj i dalje zbrajaju štetu nakon strahovitog zemljotresa koji je pogodio jugoistok ove države, u fokus javnosti “ni kriv ni dužan” stigao je nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hoogerbeets je prema onome što se može vidjeti istraživač u nizozemskom centru Solar System Geometry Survey koje je prema opisu na stranici zaduženo za praćenje povezanosti nebeskih tijela sa seizmološkim aktivnostima na Zemlji.

U jeku brojnih informacija koje stižu iz Turske, javnosti je podjednako interesantna i objava nizozemskog istraživača na Twitteru. Hoogerbeets je 3. februara napisao kako će prije ili kasnije područje centralne odnosno južne Turske pogoditi jak zemljotres. “Prije ili kasnije zemljotres prosječne jačine 7,5 stepeni pogodit će regiju centralne ili južne Turske, Jordana, Sirija i Libana”, napisao je Nizozemac.

Također, dan ranije, tačnije 2. februara nizozemski istraživač je podijelio i objavu instituta u kojem radi gdje se navodii kako se od 4. do 6. februara može očekivati jača seizmološka aktivnost.

“Veća seizmološka aktivnost može se dogoditi od 4. do 6. februara jačine 6 ili više stepeni”, naglašava se u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, nakon zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku, ova objava je naročito postala popularna, a povodom cijelog događaja oglasio se i sam Hoogerbeets.

“Moje je srce uz sve one koji su pogođeni velikim zemljotresom u Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije, to će se dogoditi u toj regiji. Ovim zemljotresima uvijek prethode kritična planetarna ‘geometrija’ kao što smo imali u periodu između 4. i 5. februara”, pojasnio je.

Svakako, ono što je do sada poznato, naučnici još uvijek nemaju metode ni uređaje kojima bi mogli predvidjeti tačno vrijeme i jačinu potresa. Iako je nizozemski istraživač prije tri dana objavio kako će područje jugoistoka Turske prije ili kasnije pogoditi zemljotres, mnogi naučnici su mišljenja kako je samo riječ o nevjerovatnoj koincidenciji piše Klix.