Nikšić u razgovoru sa francuskim ambasadorom: Puna podrška reformama na evropskom putu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s ambasadorom Republike Francuske u BiH Francoisom Delmasom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U fokusu razgovora su bile teme koje se tiču evropskog puta naše zemlje, reformskih pitanja te aktuelne sigurnosne i političke situacije.

Nikšić je upoznao je francuskog ambasadora sa ispunjavanjem obaveza i prioriteta u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U proteklom periodu, uspjeli smo usvojiti jedan set zakona te graditi pozitivnu atmosferu razgovora i dogovaranja bez sukobljavanja i konfrontiranja. Pred nama stoje izazovi i voljeli bismo da puno brže ispunjavamo uslove koje je pred nas postavila Evropska unija kad je u pitanju donošenje zakona, a koji imaju ogroman benefit za sve građane BiH. Mi u Vladi Federacije BiH smo čvrsto opredijeljeni da to uradimo što prije”, istakao je Nikšić.

Kazao je da je fiskalna reforma prioritet na koji je Vlada Federacije BiH trenutno fokusirana putem donošenja novih zakona o porezima, doprinosima i minimalnoj plati, kao i uvođenja procesa online fiskalizacije s ciljem efikasnije borbe protiv sive ekonomije i utaje poreza.

Delmas je izrazio punu podršku Francuske putu naše zemlje ka EU te daljem unapređenju bilateralne saradnje, kao i rješavanju važnih pitanja koja su iz nadležnosti Federacije BiH.

Podsjetio je da je Francuska podržala dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te naglasio podršku svoje zemlje proširenju Evropske unije.

“Moja ekipa stoji na raspolaganju, spremna da zajednički radimo na svim pitanjima koja su važna za naše dvije zemlje. Želim da nastavimo učvršćivati odnose u svim oblastima i da istaknem da u Ambasadi Francuske imate prijatelja”, naglasio je francuski ambasador.

Ocijenjeno je da je nastavak saradnje policijskih i sigurnosnih službi važan, a s ciljem jačanja zajedničke sigurnosti. Sagovornici su istakli i važnost potrebnih reformskih procesa na jačanju vladavine prava, kao i na zaštiti integriteta izbornog procesa. Također, iskazana je podrška jačanju veza Francuske i Federacije BiH, posebno kad je riječ o saradnji privrednika, ali i oblasti zaštite okoliša te učenja francuskog jezika, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

NAJNOVIJE