Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nezapamćena afera trese FBI: Bosanci i Albanci podmićivali glavnog ‘lovca na špijune’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednog jutra u oktobru 2017. Allison Guerriero primijetila je nešto neobično na podu stana svog dečka u Brooklynu: torbu punu novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torba je ležala pokraj njegovih cipela, blizu futona. Unutra su bili svežnjevi novčanica, velikih apoena povezanih gumicama. Nije se činilo kao nešto što bi njezin dečko, agent FBI-a Charles F. McGonigal, trebao nositi sa sobom. “Odakle ti ovo, dovraga?” pitala ga je.

“Oh, sjećaš li se one utakmice bejzbola?” McGonigal je odgovorio.

“Kladio sam se i pobijedio.” McGonigal je imao dvoje djece srednjoškolske dobi i ženu – ili “bivšu ženu”, kako ju je ponekad nazivao – kod kuće u Marylandu. Tamo bi se vraćao jednom ili dva puta mjesečno. Ali, McGonigal je naveo Guerriero da povjeruje da je razveden ili da će uskoro biti.

Ona nije dovodila u pitanje njegovu priču, kao ni priču o torbi punoj novca. Mnogo godina kasnije McGonigal će biti optužen zbog sumnje da je, među ostalim, primio 225.000 dolara u gotovini od albanskog obavještajca dok je bio zadužen za protuobavještajni ured FBI-a u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guerriero je imala 44 godine kad su se upoznali, bila je bivša odgojiteljica u dječjem vrtiću i radila je za zaštitarsku kompaniju. McGonigal, tada 49-godišnjak, upravo je započeo svoj novi posao u uredu FBI-a u New Yorku.

Guerriero je za Business Insider ispričala kako je njihova afera trajala nešto više od  godinu dana.

McGonigalov stan u Brooklynu bio je skroman, ali on sam živio je rastrošno. Vodio ju je Guerriero u vrhunske restorane, obasipao bi je darovima u gotovini – 500 ili 1000 dolara – za njezin rođendan i Božić te ju je vodio da gleda hokejaške utakmice New Jersey Devilsa u privatnoj loži.

Ona se prisjeća da je McGonigal jednom dao novčanicu od sto dolara prosjaku na ulici. “Ja sam u malo boljoj poziciji od njega. Mogu izdvojiti sto dolara”, sjeća se Guerriero McGonigalovih riječi.

Globalno sjedište svjetske špijunaže Guerriero je prije izlazila sa saveznim službenicima za provođenje zakona i znala je da ne smije postavljati previše pitanja o poslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Charlie McGonigal poznavao je sve u svijetu nacionalne sigurnosti i provođenja zakona”, rekla je Guerriero u intervjuu za Insider.

“Sve ih je prevario. Pa zašto bih se ja osjećala loše što me uspio prevariti?”

Savezni tužitelji optužili su McGonigala za pranje novca i davanje lažnih izjava. Također je optužen da je uzeo novac od Olega Deripaske, ruskog oligarha kojeg je McGonigal nekoć sam istraživao, čime je prekršio američke ekonomske sankcije protiv Rusije. Optužnica navodi da mu je Deripaska platio da istraži konkurentskog oligarha. McGonigal se izjasnio nevinim po svim tačkama optužnice.

Američki tužitelji sumnjiče McGonigala i da je sklopio savez s bivšim sovjetskim diplomatom Sergejem Šestakovom, koji mu je omogućio saradnju s Deripaskom. McGonigal nije bio običan agent FBI-a.

Vodio je WikiLeaksovu istragu o Chelsea Manning i potragu za kineskom krticom unutar CIA-e.

Dok je radio u sjedištu FBI-a u Washingtonu, sudjelovao je u otvaranju istrage o povezanosti Trumpove kampanje s Rusijom, koja je poslije nazvana Operacija Crossfire Hurricane.

Ali, upravo McGonigalov posljednji posao u FBI-u – specijalni agent zadužen za protuobavještajni odjel u uredu FBI-a u New Yorku – bio je njegov najvažniji zadatak. Posao mu je bio pronaći neprijateljske špijune i regrutirati vlastite. “New York City globalno je središte špijunaže i protušpijunaže”, rekao je insajder iz policije upoznat s McGonigalovim slučajem.

“Tu se odvijaju posjeti stranih poslovnih elita i političara. Tu su Ujedinjeni narodi, etničko stanovništvo… Tko vodi planove za novačenje špijuna iz svih tih drugih zemalja? FBI. Dakle, pristup koji dobivate na tom poslu je izvanredan. Dakle, ako vodite protuobavještajnu službu FBI-a u New Yorku, možete se dočepati gotovo svega što poželite i ne morate se uvijek opravdavati zašto to tražite.”

Najupečatljivije u slučaju protiv McGonigala jest koliko je jeftino on navodno prodao svoje ovlasti za provođenje zakona. Jedna optužnica sugerira da je McGonigal primio 225.000 dolara kako bi lobirao kod albanskog premijera oko dodjele dozvola za bušenje nafte, a zatim otvorio istragu FBI-a povezanu s američkim državljaninom koji je lobirao za jednog od premijerovih političkih protivnika. Organiziranje sastanka za izvršnog direktora bosanske farmaceutske kompanije s američkim dužnosnikom u Ujedinjenim narodima smatralo se skupljom stavkom – 500.000 dolara, tvrdi jedna optužnica.

Opširnije pročitajte OVDJE.

- Marketing -