Neuronaučnik otkrio šta se dešava sa mozgom djeteta dok igra videoigrice

Videoigre mogu imati negativan učinak na um djeteta ako ih igra predugo i prečesto. Prema neuronaučniku dr. Deanu Burnettu, videoigre pružaju previše stimulacije.

“Prednji režanj mozga dobro reagira na to. Zato su videoigre zanimljive, ali to također znači da bi se djeca mogla pretjerano uzrujati kad ne ide kako planiraju. Videoigre potiskuju negativne emocije, a ti osjećaji mogu eruptirati kao ljutnja”, tvrdi, a prenosi Index.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ističe i da videoigre mogu smanjiti pamćenje. Budući da su zanimljive, djeca će pamtiti detalje, ali studije su pokazale da prekomjerna upotreba ekrana i uređaja može blokirati druga sjećanja.

 

“Primjerice, ako vaše dijete insistira na igranju igara tokom putovanja, vjerovatno se neće sjećati nekih događaja, što mu uskraćuje iskustvo povezivanja s obitelji. To je također štetno za učenje”, kaže dr. Burnett.

 

Osim navedenog, mozak djeteta u razvoju još uvijek uči razlikovati stvarno od nestvarnog. Videoigre zbunjuju taj proces.

 

“To znači da dijete neće razmišljati o kupnji dodataka za igre. Neće shvatati da se radi o stvarnom novcu njegovih roditelja. Ili, još gore, neće promisliti o komunikaciji s opasnim strancem koji djeluje prijateljski”, dodaje neuronaučnik.

 

Kako pomoći djetetu?

Psihologinja Emma Kenny ima savjete za roditelje koji su zabrinuti zbog navika igranja videoigara svog djeteta.

 

“Ako se dijete uznemiri kad mu kažete da prestane igrati, odmah napravite strogi raspored kada su igre dozvoljene i uključite pauze. Ako primijetite da ga igre ometaju u učenju, dopustite ih tek kada je napisana domaća zadaća. Ako je djetetu stalo jedino do videoigara, napravite raspored sedmičnih aktivnosti koje uključuju vrijeme koje će provoditi s vama, prijateljima i na otvorenom”, predložila je.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Regijom se širi natpis s pijace u BIH, jednima je neukusan, drugima urnebesan

Dok jedni natpis smatraju pomalo neukusnim, drugima je fora. Mi...

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH već u Evropi

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH otišli su u...

Crnogorsku porodicu iz Berlina dirnuo gest bh. ugostitelja: Neka on i porodica biraju hotel sa pet zvjezdica

Bosansko-hercegovački ugostitelj Fahrudin Mešković održao je obećanje i u...