Nermin Nikšić otkrio karte: Ulazimo u nešto što je neizvjesnost i možda smo naivni

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić gostujući na Federalnoj televiziji govorio je o formiranju vlasti kako na državnom nivou, tako i na federalnom nivou. Na samom početku osvrnuo se na izlazak NES-a i SBiH iz koalicije na državnom nivou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlična atmosfera

Kada je riječ o izlasku NES-a i SBiH, Nikšić smatra sve su stranke morale biti spremne na kompromis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sporazum podrazumijeva kompromis. Svakako, SDP da je sam pravio sporazum sve bi bilo drugačije, ali ne može tako. Oni su odlučili da naprave ovaj korak na državnom nivou jer im neke stvari nisu odgovarale. Odlučili su da ostanu na federalnom nivou. Vijeće ministara BiH će biti prvo kontitusano. Ovih dana je provjera od nadležnih institucija. U zadnjoj dekadi ovog mjeseca će biti formirano Vijeće ministara. Mogu da kažem da je formirana državna vlast”, kazao je Nikšić.

Dodao je kako trenutno Vijeće ministara BiH nije ništa uradilo.

“Nikada nisu znali šta će biti podržano, a šta ne. Na prste jedne ruke možete prebrojati šta je urađeno. To jeste koliko nije urađeno. Ko god je spreman da dođe napravit će iskorak sigurno. Garancija je da će biti bolja od prethodnog. Ono što je evidentno i sigurno da ćemo imati na političkoj spremnost da razgovaramo, dogovoramo i deblokiramo stvari. Želimo da pričamo i dajemo svoj doprinos u rješavanju problema građana. Prije se vlast formirala da bi se blokiralo šta drugi rade, sada je potpuno drugačije”, istaknuo je Nikšić.

Povjerenje u Dodika i Čovića

Govoreći o povjerenju u Milorada Dodika i Dragana Čovića, Nikšić je kazao:

“Šta imamo od toga da im ne vjerujemo? Možemo samo dolaziti u situacije kakve smo do sada imali i da imamo situaciju da svaki mjesec nam mladi odlaze put bijelog svijeta. Mi smo osjetili potpuno drugu atmosferu. Osjetili smo spremnost da se priča i napravi sporazum. Govorili su da nećemo napraviti sporazum, a mi smo ga onda potpisali. Sve se pokušava da se projekat satanizira. Opredjelili smo da preuzmemo rizik. Ulazimo u nešto što je neizvjesnost i možda smo naivni. Ali ono što smo do sada uradili pokazuje samo spremnost da sarađujemo. Imamo li pravo da kako bi zadovoljli nečiju sujetu da ništa ne radimo? Ne smijemo ubiti tu priliku”, kazao je Nikšić.

Govoreći o sastavu Vijeća ministara BiH, kao i izboru Sevlida Hurtića on je kazao da je to dogovor SNSD-a i Osmorke.

“On je zajednički kandidat. Dogovorili smo se da Pokret za državu predloži kandidata. Kada želite da se dogovarate onda se možete postignut dogovor. Svakako, postoje stvari i oko kojih se nećemo moći složiti. Sada pristižu spinovi iz SDA i DF-a ko je dobar Bošnjak. Za njih je dobar Bošnjak koji ima karticu SDA ili DF i koji odgovara u ovim krugovima u Sarajevu. Za nas je to drugačije. Ne prihvatamo podjele, to je licemjerstvo SDA. Čudne su situacije kada gubite. Do jučer smo bili izdajnici, sada kada je čovjek kandidat iz Pokreta za državu onda nije više Bošnjak. Bolje će čuvati interese BiH nego trenutni kadrovi SDA”, kazao je.

Šta je sa SDA na federalnom nivou?

Dodao je kako je jasno iza koje političke opcije stoji Islamska zajednica BiH. Govorio je i odnosu sa Željkom Komšićem.

“Nikada ne komentarišem ono što se priča u četiri oka. Ni sada ne bih rekao da se nije radilo o laži. Sjedili smo u prisustvu svjedoka. Nismo progovorili ono o čemu je Komšić rekao da smo pričali. Dao sam jasan odgovor na ono što me pitao. DF i SDA su potpisali sporazum sa SNSD pristajući na to da ćemo sarađivati sa NATO-om. Onda je Izetbegović rekao da ukoliko RS ne želi NATO mi nećemo ići”, kazao je Nikšić.

Kazao je kako očekuje komplikacije na Federalnom nivou.

“Očekujem komplikacije i na neki način počele su. SDA je kroz klub Bošnjaka ostvario neki utjecaj. Neko će ispitati taj utjecaj. Uvažamo realnost i stanje kakvo jeste. Potpuno je jasno da postoji u Predstavničkom domu, Domu naroda. Svugdje u svijetu većina dobija priliku da imenuje mandatara”, kazao je Nikšić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE