Neradna nedjelja ili pet puta veće dnevnice?

Radnik nedjeljom treba odmarati ili biti plaćen pet puta više

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, krenuo je opet sa aktivnostima koje za cilj imaju zabranu rada nedjeljom.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je to juče predsjednik Sindikata, Goran Savanović: “Neradna nedelja. Četvrta je godina kako smo krenuli u tu inicijativu, a rezultat je polovičan. Hrvatska je treći put donijela odluku da je nedjelja neradni dan. Vidjećemo kako će se to ispoštovati. U Crnoj Gori se poštuje. I u Srbiji se priča o neradnoj nedjelji, ali to teško ide. I kod nas je tako, a zbog pritiska trgovačkih lobijakoji su se uvukli pod kožu političkim strankama i ne dozvoljavaju da se nedjelja proglasi neradnim danom. Mi nismo odustali. Ja sam u nedavnom razgovoru sa novim ministrom trgovine i turizma Republike Srpske nagovijestio da ćemo u toku ove godine pokušati i preko Saveza opština i gradova da aktiviramo inicijativu, da vidimo ko će to donijeti, a ko ne, kao i da ćemo pokrenuti izmjenu zakona o trgovini u kome će bit regulisan rad, odnosno nerad nedjeljom. Kada može 80 posto Evrope da ne radi nedjeljom, onda može i Republika Srpska”.

 

Savanović je ranije za BUKU vezano za regulisanje rada nedjeljom rekao da je Sindikat otvoren za dvije opcije- ukoliko ne bude moguća stopostotna zabrana rada nedjeljom, onda će tražiti da se ograniči broj nedjelja u kojima radnik može da radi, na najviše 16-17 nedjelja godišnje. Ali u tom slučaju taj rad treba biti plaćen bar 250 posto. Kao primjer navodi Sloveniju, gdje ukoliko je riječ o 17 sedmica rada, rad je plaćen 250 posto, a ako se radi 18-19 sedmica godišnje, onda su one plaćaju 500 posto.

 

U tom pravcu će, vjeruje, moći izvući pobjedu nad poslodavcima koji sve češće, uslijed nedostatka kvalitetne radne snage, samoinicijativno skraćuju radno vrijeme nedjeljom.

 

Na pitanje kako je sada plaćen rad nedjeljom, Savanović pojašnjava da je plaćen kao sasvim običan radni dan, s tim da radnici kao slobodan dan koriste neki drugi u toku sedmice, ali biti slobodan u nedjelju ili srijedu jednostavno nije isto.

 

Naglasio je da je u oblasti trgovine 45.000 radnika, dok ih nedostaje još oko 30%.

 

Prosječna plata u trgovini je 1.009 KM, a u turizmu 1.019 KM. Ako se uzme u obzir činjenica da je u ovom prosjeku i topli obrok, kao i ostala primanja, znači da su plate u ovim oblastima od 750-800 KM, što je nedopustivo, poručio je Savanović.

 

Uslovi rada u trgovini su jako teški i fizički i psihički. Radi se dosta prekovremeno bez naknade.

 

Federacija BiH

 

U drugom dijelu BiH, inicijativu da se zabrani rad nedjeljom pokrenuo je krajem 2018. godine parlamentarac Irfan Čengić, ali ju je Vlada FBiH odbila kao neprihvatljivu.  “Moj cilj je bio da otvorimo širi dijalog na ovu temu, gdje ćemo uključiti širu zajednicu i razgovarati o pozitivnim i negativnim stranama zabrane rada nedjeljom. Nažalost Vlada FBiH nije željela ni otvoriti dijalog na ovu temu i u startu je odbila inicijativu. Trenutno radim na izradi prijedloga zakona, koji ću u parlamentarnu proceduru uputiti nakon što se formira Vlada FBiH”, rekao je za Buku Čengić

 

Ipak, neki gradovi i opštine u BiH su u protekle dvije godine odlučili trgovcima dati slobodnu nedjelju poput Bijeljine, Višegrada, Mrkonjić Grada, Mostara, Čapljine, Livna, Sanskog Mosta, Zvornika, Kiseljaka, piše Buka.

 

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE