Neočekivani rezultati: U prvih šest mjeseci turisti u BiH ostvarili 1,3 miliona noćenja, najviše ih je bilo iz ovih zemalja

U prvih šest mjeseci ove godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 594.485 posjeta, što je više za 77,8 posto i 1.295.674 noćenja, što je više za 68,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U usporedbi sa 2019. godinom, godinom prije izbijanja pandemije Covid 19, u prvih šest mjeseci te godine Bosnu i Hercegovinu posjetilo je  713.745 turista , koji su ostvarili 1 .454.904 noćenja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Broj noćenja domaćih turista bio je veći za 18,7 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio veći za 136,4 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista u prvih šest mjeseci bio je 40,9 posto dok je 59,1 posto bilo sudjelovanje stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja u periodu januar – jun ove godine ostvarili su turisti iz: Srbije (19,7 posto), Hrvatske (18,0 posto), Slovenije (6,4 posto), Turske (5,0 posto) , Njemačke (5,0 posto), Crne Gore (3,4 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,3 posto), Saudijske Arabije (3,3 posto) i Sjedinjenih Američkih Država (3,3 posto), što je ukupno 67,4 posto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 32,6 posto noćenja, podaci su Agencije za statistiku BiH.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Po dužini boravka stranih turista u BiH u prvih šest mjeseci ove godine na prvom mjestu bili su: Kuvajćani s prosječnim zadržavanjem od 3,3 noći, Irci sa 2,9 noći, Francuzi sa 2,8 noći te Bahreinci, turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata , Luksemburga i Kine sa po 2,7 noći.

U prvih šest mjeseci 2019.godine, godini prije pojave koronavirusa u BiH su u prvih šest mjeseci te godine najduže boravili: Irci i Kuvajćani sa po 3,2 noći, te Ukrajinci sa 3,1 noć, Bahreinci, Estonci i Latvijci sa po 3 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 93,9 posto.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Porodica Gadžun iz Kaknja organizira nove proteste: Sad imate priliku da nas podržite!

Sredinom novembra navršila se godina dana od smrti djevojčice...

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu...

Ammar Muderizović iz Novog Pazara prvi pilot u Evropi koji je i hafiz Kur'ana

Hfz. Ammar Muderizović, koji je završio novopazarsku Medresu Gazi...

Lavlji urlik najskuplji: Evo koliko tiktokeri zarađuju od giftova

I staro i mlado, i staro i mlado, svi,...