Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nemiri mogući širom Evrope: Kako će ovu zimu preživjeti Bosna i Hercegovina?

Građani imaju standardan odgovor kao i na većinu pitanja koja se tiču novih kriza. Preživjeli smo i gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni monetarni fond je još krajem ljeta upozorio da bi se svijet mogao naći na rubu globalne recesije, što je nakon što se nastavljen rat u Ukrajini, ponovljeno prije nekoliko dana. Zavisno od toga kakva će biti zima, postoji mogućnost i društvenih nemira. Ako se najavljuje takva kriza u razvijenim zemljama, pokušali smo dobiti odgovor na to kako će tek preživjeti zimu Bosna i Hercegovina, piše BHRT.

Pandemija virusom korona, a nakon nje rat u Ukrajini istakli su u prvi plan sve slabosti svjetske ekonomije. Rast cijena i kriza s energentima, mogli bi,kako navode u svjetskim finansijskim organizacijama, uvesti pojedine zemlje u recesiju, što je već za Veliku Britaniju službeno potvrdila tamošnja centralna banka.

“Sigurno postoji strah od recesije u pojedinim zemljama, a čak i da do nje ne dođe, činiće se kao da je ove zime. Ako zima bude oštra moglo bi doći do društvenih nemira”, kaže direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Ako Evropa i mnogo razvijenije zemlje strahuju kako će preživjeti zimu, kao posebno opravdano pitanje nameće se šta je onda sa ekonomijom nerazvijenih zemalja poput naše, koje su potpuno ovisne o EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što se tiče ekonomije BiH u ovoj priči mi smo u situaciji da smo izrazitio vezani za EU da je takva situacija da smo za poslove za metalski sektor i drugu ind. ne bude li narudžbi i kupaca bićemo u velikim problemima”, navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Stručnjaci iz Evrope i poznavaoci tamošnjih društvenih prilika kažu kako će brojni građani teško osjetiti krizu, što u konačnom može dovesti do brojnih socijalnih nemira.

“Onda će se početi pitati prvo povjerenje vladama, sada imamo izbore u Italiji, pitanje je ko će tu doći na vlast. izbore u drugim zemljama, da li će to biti populistički pokreti, kombinacija svega toga može dovesti do ružnih scenarija”, izjavio je profesor međunarodnog prava Neven Anđelić.

Građani imaju standardan odgovor kao i na većinu pitanja koja se tiču novih kriza. Preživjeli smo i gore.

Da li će inflacija koja je trenutno u BiH 16,7 posto rasti i uzrokovati još veći rast cijena zavisiće, navode u Centralnoj banci BiH i od snabdjevenosti energentima za predstojeću zimu, što znači da situacija može biti i teža.