Nema razloga za paniku: Ne prijeti nestašica lijekova

O nedostatku penicilina u Domu zdravlja u Tuzli i nehumanim uslovima za pacijente u sezoni gripa pisali su pojedini bh. mediji proteklih dana.

Za N1 iz Doma zdravlja Tuzla kažu, riječ je o potpuno netačnoj inofrmaciji, te tvrde da Dom zdravlja Tuzla raspolaže sa dovoljnom količinom penicilina i da nema nedostatka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Situaciju sa lijekovima provjerili smo i na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, odakle nam također potvrđuju da su u ovom momentu svi potrebni lijekovi dostupni.

I iz Agencije za lijekove BiH za N1 potvrđuju kako na prostoru Bosne i Hercegovine još uvijek nije evidentirana nestašica lijekova.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Tako su i u Kantonu Sarajevo sve zdravstvene ustanove snabdjevene dovoljnim količinima potrebnih lijekova, što su nam potvrdili i iz Opše bolnice i Domova zdravlja.

Iz Komore magistara farmacije Sarajevo kažu, nema ni najava da bi u narednom perieodu moglo doći do nestašice lijekova.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS navode kako su obezbjeđena finansijska sredstva za finansiranje lijekova sa liste lijekova Kantona Sarajevo. Obaveza nabavke i prometovanja većine lijekova je, dodaju, na ugovornim apotekama Zavoda, i na veledrogerijama koje iste prometuju.

“Kada je u pitanju snadbjevenost apoteka navedenim lijekovima, nismo imali obavještenje da postoji defektura ili problem u snadbijevanju za bilo koji od lijekova koji se nalaze na pozitivnoj listi Kantona Sarajevo.”, poručuju iz ZZO KS.

Iz Zavoda napominju i to da, ukoliko se u nekom momentu pojavi nestašica nekog lijeka sa pozitivne liste lijekova KS u ugovornim apotekama, pa osiguranik, na osnovu propisanog recepta, kupi lijek ličnim sredstvima u apoteci koja nije ugovorna, ostvaruje pravo na refundaciju sredstava.

Iz Agencije za lijekove BiH preciziraju kako bh. tržište nije ograničeno samo na proizvođače lijekova sa sjedištem u državama EU, te da se snabdjeva i lijekovima domaćih proizvođača, ali i proizvođača iz država koje nisu članice EU.

Kako kažu, nestašica lijekova se prati, a sve informacije o tome javno su dostupne OVDJE.

Po informacijama sa kojima trenutno raspolažu, tvrde da na teritoriji EU nema analgoantipiretika i antibiotika, posebno u farmaceutskim oblicima koji su namjenjeni za pedijatrijsku populaciju (djecu). Podsjetimo, nestašicu lijekova prijavilo je čak 26 evropskih zemalja.

EU namjerava mjenjati zakonodavstvo u cilju bržeg pojačanja proizvodnje lijekova kako bi svi pacijenti mogli doći do potrebnih lijekova, ali i po pristupačim cijenama.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Javnost uznemirena: Ko zataškava saobraćajnu nesreću u Kaknju?

Kakanjska javnost uznemirena je nakon što se u javnosti...

Nova studija opovrgava postojanje mikroorganizama kod nerođenih beba

Međunarodni tim naučnika otkrio je nedostatke u studijama koje...

Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini...