Nakon Srbije, BiH je najveći trgovinski partner Crne Gore

Ukupna vanjskotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prošloj godini iznosila je 4,48 milijardi euera, a najveći partner u uvozu i izvozu bila je Srbija, podaci su Uprave za statistiku – Monstat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema konačnim rezultatima Monstata, izvezena je roba u vrijednosti od 674,3 miliona eura, dok je uvoz iznosio 3,81 milijardu eura.

Sa Srbijom je ostvaren izvoz u vrijednosti od 190,9 miliona eura, te uvoz od 661,7 miliona eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Srbije, najveći vanjskotrgovinski partneri u izvozu bili su BiH sa 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona, a u uvozu Kina sa 424,7 miliona eura i Njemačka sa 368,2 miliona eura.

Uvoz Crne Gore iz BiH dramatično je pao u protekloj godini i iznosio je svega 53 miliona eura, što znači da BiH s Crnom Gorom ima negativnu trgovinsku bilansu.

“Pokrivenost uvoza izvozom u Crnoj Gori iznosila je 17,7 posto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 posto”, navedeno je u saopštenju Monstata.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, dok su u strukturi uvoza najviše zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura.

NAJNOVIJE