Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nakon brutalnog ubistva Farisa Pendeka: Nasilniku i njegovim pomagačima prijeti dugogodišnja kazna zatvora

Adem Šuman i njegovi pomagači Mersim Saljević i Elmedin Gradišić sljedećih mjesec dana će provesti u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuman je osumnjičen za ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, dok su Saljević i Gradišić su osumnjičeni za pomaganje nakon počinjenog krivičnog djela.

Podsjetimo, Šuman je 28. januara hicem iz pištolja ubio nevinog 19-godišnjeg Farisa Pendeka, a Saljević i Gradišić su mu pomogli u bijegu od policije. Još uvijek se ne zna gdje je pištolj sa kojim je počinjeno djelo i moguće da su ga upravo Saljević i Gradišić sakrili.

Na održanom ročištu javnost je čula šokantne detalje događaja koji su prethodili ubistvu.

Šuman je drugove iz Citroena C3 provocirao, tukao, a na kraju i pucao. Metak je pogodio Pendeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost sada zanima koliku kaznu mogu dobiti osumnjičeni.

Obzirom na sve okolnosti, mediji su prenijeli da su bili pod uticajem droga. Tu će očigledno sada biti i vještačenja, jer da bi neko bio krivično odgovoran, on mora biti uračunljiv.

Mada proces jeste u ranom stadiju, može se reći kako po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, to jeste članu 166, predviđena kazna zatvora je minimalno 5 godina, s tim da limita nema. Ako bude osuđen po ovom članu, Adem Šuman bi mogao provesti do 45 godina iza rešetaka.

Prema KZ FBiH, za pomaganje u ovako svirepom i teškom zločinu, dvojac bi mogao biti iza rešetaka od jedne do čak 10 godina.