Na ovo se dugo čekalo: Otkriće u liječenju teške bolesti moglo bi promijeniti sve

Otkrića u neuroprostetici mogla bi omogućiti pacijentima s Parkinsonovom bolešću da ponovno hodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijentu koji boluje od Parkinsonove bolesti na leđnu moždinu usađen je elektronički implantat kojim se može upravljati daljinskim upravljačem. Pritiskom na dugme sada može gotovo normalno hodati.

Neuroproteza koju su razvili Univerzitetska bolnica i Federalni tehnološki institut u Lausanni mogla bi promijeniti živote mnogih ljudi pogođenih ovom neurodegenerativnom bolešću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elektrode se postavljaju na područje leđne moždine koje kontrolira mišiće nogu. To se izvodi vrlo precizno kako bi se mogao aktivirati svaki od mišića na obje noge. Zatim je elektroda spojena na mali pejsmejker. Sve je ispod kože. Pejsmejkerom se zatim upravlja daljinskim upravljačem.

Za liječenje Parkinsonove bolesti postoje određeni lijekovi. Ponekad se u mozak usađuju elektrode kako bi se zaustavilo podrhtavanje. Međutim, te terapije s vremenom gube svoju učinkovitost.

Stručnjaci smatraju da je ovo veliki napredak s obzirom na to da nije postojalo drugo liječenje motoričkih poremećaja povezanih s Parkinsonovom bolešću.

No hoće li svi pacijenti imati koristi?

Kako bi se potvrdila učinkovitost neuroproteze potrebno je novo kliničko ispitivanje koje će uključiti 6 novih pacijenata.

NAJNOVIJE