MUP ZDK: Dvije osobe iz Doboja lišene slobode zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje

Dvije osobe L.D., rođen 2005. godine i A.N., rođen 2005., obje iz Doboja, jučer oko 17.10 sati, u naseljenom mjestu Karuše, općina Doboj Jug, počinile su krivično djelo “izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”, ispisivanjem grafita sa imenom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na unutrašnjem dijelu autobuskog stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedene osobe su zatečene u izvršenju predmetnog krivičnog djela, te su brzom intervencijom policijskih službenika Policijske stanice Doboj Jug lišene slobode i zadržane u prostorijama za zadržavanje.

Prilikom lišenja slobode i pregleda osoba, kod njih je pronađeno šest akrilnih lakova u spreju kojim su ispisani sporni grafiti a za koje je utvrđeno izvršenim provjerama da su ih ove osobe kupile neposredno prije izvršenja krivičnog djela, odnosno ispisivanja grafita, u prodajnom objektu koji se nalazi naspram autobuskog stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu navedenom je odmah obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona po čijim nalozima i uputama se postupalo u navedenom predmetu.

Nad osobama je zavedena kriminalistička obrada, te će biti ispitane u svojstvu osumnjičenih na okolnosti izvršenja krivičnog djela koje im se stavlja na teret.

Uviđaj su izvršile ekipe Policijske stanice Doboj Jug, a nakon kriminalističke obrade i ispitivanja osumnjičenih, te prikupljenih dokaza i obavještenja, protiv osoba L.D. i A.N. će Tužilaštvu ZDK biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti” iz člana 163. Krivičnog zakona FBiH, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE