Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mladi politikolog napušta BiH: “Zašto su zaćutali stručnjaci i istinski intelektualci…”

Mladi politikolog Darko Kuzmanović planira da napusti BiH i odseli u inostranstvo, potvrdio je za Srpskuinfo, a zašto se odlučio na ovakav korak objasnio je, na neki način, u nedavnoj objavi na svojoj Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

“Zašto su zaćutali stručnjaci i istinski intelektualci? Često se u ovoj zemlji govori da struka ćuti, da je nedovoljno angažovana i nesposobna, da živi u svojoj zoni komfora i da ne želi da se ‘uključi‘.

 

Međutim, malo ko se od kritičara “inertnosti” struke zapitao koliko je danas zapravo teško biti profesionalac i govoriti istinu, naročito kada su u pitanju društvena i politička događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Prije više od 2000 godina veliki filozof Platon je rekao da ‘niko nije omražen više od onog koji govori istinu‘.

 

Danas, baš kao i u vrijeme starih Grka, kada objektivno analizirate stvari, dolazite u opasnost da vas definitivno jedan a često niti jedan politički blok odnosno, sistem razmišljanja i tumačenja stvarnosti “ne može smisliti” jer, u ovom društvu, skoro niko o sebi ne voli čuti istinu, naročito ako je u pitanju kritika koja se, po automatizmu tretira kao napad na vlastitu ličnost.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji imaju šta da kažu, ćute ili su zaćutali jer je njihovo mišljenje postalo nebitno i irelevantno za postojeću društvenu stvarnost u kojoj živimo. Stručnjaci i istinski intelektualci se zbog toga što jesu, od strane onih kojima se ne sviđaju, svakodnevno nazivaju plaćenicima, stranim agentima, soroševcima i hohštapletima dok prava istina u suštini, leži u njihovom strahu od (ne)znanja i boljeg od sebe.

 

 

Hiperprodukcija gluposti i rijalitija učinila je da se racionalnost i inteligencija tretiraju kao “pametovanje”, “presipanje iz šupljeg u prazno” i “mlaćenje prazne slame”. U takvoj situaciji intelektualci i stručnjaci radije biraju da se povuku u vlastite odaje i žive sami sa svojim znanjem, nego da budu diskriminisani, omalovažavani i ponižavani od strane neuke mase, raznih stranačkih botova, idolopoklonika, podkapacitiranih političara i na kraju, što je najtragičnije – samih institucija.

 

Nisam siguran da je iti jedno drugo društvo osim našeg u stanju da, na tako efikasan način, čoporativno omalovažava i obezvređuje mišljenje i znanje sjajnih ljekara, arhitekata, profesora, politikologa, filozofa(…) a da se onda, tako cinično i hinjski, isto to društvo, čudi što struka odlazi i što su pametni zaćutali a budale progovorile.

 

Ništa nije onakvo kakvim se predstavlja i sve je onakvo kakvim ga je stvorio narod. Sam sebi!”, napisao je Darko.