Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ministar Mušija održao radni sastanak s predstavnicima Sindikata radnika ustanova kulture Zeničko-dobjskog kantona

Ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija zajedno s pomoćnikom Marinkom Tokićem upriličio je radni sastanak sa predstavnicama Sindikata radnika ustanova kulture Zeničko-dobojskog kantona, Dževadom Hadžićem, predsjednikom SSVONK-a i Elvirom Škiljom, predsjednikom Sindikata ustanova kulture ZDK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima poboljšanja materijalnog statusa uposlenika u 16 ustanova kulture koje se sufinansiraju iz Proračuna Zeničko-dobojskog kantona putem Tekućeg transfera za ustanove kulture. Tokom sastanka usaglašen je Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za ustanove kulture kojim je, u skladu s Proračunom Zeničko-dobojskog kantona, za sve navedene ustanove predviđeno povećanje ukupnih sredstava za 10%, čime će za isti iznos biti povećane i plate uposlenika.

Pored navedenog, zaključeno je da resorno Ministarstvo imenuje Radnu grupu za utvrđivanje učešća gradova i općina u rješavanju pitanja vezanih za finansiranje ustanova kulture.

Također je zaključeno da se tokom godine Rebalansom razmotri mogućnost dodatnog povećanja plata uposlenika, koje su unatoč povećanju  među najnižim platama u Zeničko-dobojskom kantonu.