― Marketing ―

Mersudin zadovoljan prinosom: Vrhunskog domaćeg meda će biti u izobilju, problem bi mogle biti cijene

- Marketing -

Mersudin se pčelarstvom bavi od 2013. godine i kaže da je prinos ove godine izuzetno dobar.

„Pašne prilike su dobro bile naklonjene i pčelarima i pčelama. Što se tiče ove tri, četiri godine, pa praktično 2015. godine koja je bila malo bolja od ove, zadovoljni smo svi, kaže Mersudin Fejzić, proizvođač i veterinarski tehničar.

„Na osnovu trenutnog brojnog stanja možemo biti zadovoljni u smislu da nije došlo do drastičnog smanjenja broja košnica u odnosu na uslove koji su bili u posljednje četiri godine. Cijenim da će biti ova godina jedna od najboljih godina u posljednjih, možemo slobodno reći,10 godina i kada je u pitanju novčana podrška i sama proizvodnja, kaže Samid Šarac, pomoćnik ministra poljoprivrede Tuzlanskog kantona.

- Marketing -

Ipak, iako je prikupljanje meda završeno ranije, suša koja je zahvatila cijelu zemlju ostavlja posljedice.

„Koliko god je bilo dobro u prvom dijelu godine, evo ovaj drugi dio godine nanosi vidljive štete u pčelarstvu, a to je nedostatak nektara i cvijetnog praha, kaže Šefik Čivić, predsjednik Pčelarskog društva “Nektar”, Tuzla.

Iz Ministarstva navode da se nadaju da to neće ostaviti posljedice u narednoj godini za koju već sada počinju pripreme. Cijena meda, kažu iz tuzlanskog društva, kreće se od 20 do 25 KM.

„Da li je realna? Jeste. Da li je kupovna moć našeg stanovništva u skladu s tom cijenom? Nije. Vidi se da za sada prodaja meda u BiH ne ide baš dobro, kaže Šefik Čivić, predsjednik Pčelarskog društva “Nektar”, Tuzla.

Bosna i Hercegovina je mali proizvođač i za svjetsku proizvodnju beznačajan, dodaje Čivić, pa i proizvođači nastoje cijenom balansirati manje količine koje posjedujemo, a koje su izuzetnog kvaliteta, čemu svjedoče i priznanja iz cijelog svijeta.

Više u prilogu BHRT-a.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...