Prije 77 godina bačena je atomska bomba na Hirošimu

U Hirošimi su u subotu zvonila zvona dok je grad obilježavao 77. godišnjicu prvog atomskog bombardiranja u historiji, a dužnosnici, uključujući glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, upozorili su na novu utrku u naoružanju nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu 24. februara, a nedugo nakon toga je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno istaknuo mogućnost nuklearnog udara. Sukob je također povećao zabrinutost oko sigurnosti ukrajinskih nuklearnih postrojenja. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pridružio se hiljadama okupljenih u Parku mira u središtu Hirošime kako bi obilježili godišnjicu bombardiranja koje je ubilo 140.000 ljudi prije kraja 1945. godine.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ovo je tek drugi put da je glavni tajnik UN-a učestvovao u godišnjoj ceremoniji u Hirošimi. “Nuklearno oružje je besmislica. Ne jamči sigurnost – samo smrt i uništenje”, rekao je Guterres. “Tri četvrt stoljeća kasnije, moramo se zapitati što smo naučili iz oblaka gljive koji se nadvio iznad ovog grada 1945.”

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Miran svijet bez nuklearnog oružja”

Guterres je izbjegao izravno spominjanje Rusije, koja svoju agresiju na Ukrajinu naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, čiji grad ove godine nije pozvao ruskog veleposlanika na ceremoniju, bio je oštriji i kritičniji prema vojnim akcijama Moskve u Ukrajini. “U agresiji na Ukrajinu, ruski vođa, izabran da zaštiti živote i imovinu svog naroda, koristi ih kao instrumente rata, kradući živote i sredstva za život civila u drugoj zemlji”, rekao je Matsui.

“Ove pogreške su izdale želju čovječanstva, rođenu iz naših ratnih iskustava, da se postigne miran svijet bez nuklearnog oružja. Prihvatiti status quo i napustiti ideal mira koji se održava bez vojne sile predstavlja prijetnju samom opstanku ljudske rase. ”

U 8:15 ujutro 6. augusta 1945. američki ratni avion B-29 Enola Gay bacio je bombu pod nadimkom “Little boy” i uništio grad u kojemu je živjelo procijenjenih 350.000 ljudi. U subotu se oglasilo Zvono mira, a gomila okupljenih, uključujući japanskog premijera Fumija Kishidu koji je iz Hirošime, odala je počast minutom šutnje tačno u vrijeme kad je bomba eksplodirala.

“Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se ne smije voditi”

“Početkom ove godine, pet država s nuklearnim oružjem objavilo je zajedničku izjavu: ‘Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se ne smije voditi'”, dodao je Matsui. “Zašto ne pokušavaju ispuniti svoja obećanja? Zašto neki čak nagovještavaju korištenje nuklearnog oružja?”

U četvrtak je ruski veleposlanik u Japanu Mihail Galuzin položio cvijeće na spomen-kamen u parku i rekao novinarima da njegova nacija nikada neće upotrijebiti nuklearno oružje. Kishida, koji je odabrao Hirošimu kao mjesto održavanja summita skupine G7 iduće godine, pozvao je svijet da odustane od nuklearnog oružja.

Ranije ove sedmice postao je prvi japanski čelnik koji je učestvovao na Revizijskoj konferenciji stranaka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT). “Nastavit ćemo prema idealu nuklearnog razoružanja čak i s obzirom na trenutno teško sigurnosno okruženje”, rekao je.

Nakon katastrofe u Hirošimi uslijedilo je atomsko bombardiranje Nagasakija od američke vojske 9. augusta, u kojem je poginulo više od 75.000 ljudi. Japan se predao šest dana kasnije, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Sve za malo pažnje: Influenserka ispekla zaštićenu vrstu velike bijele ajkule

Kineska influenserka je pod policijskom istragom nakon što je...

Nije preporučljivo plivanje poslije jela? Evo da li je ova teorija tačna

Sigruno negdje u sjećanju imate rečenicu da ne skačete...

Bonton na plaži: Pet zlatnih pravila kojih treba se pridržavati

Savršen dan na plaži nije uslovljen samo lijepim vremenom,...