Memorijalni centar Srebrenica: Rezolucija je pravda, negatore izmjestiti iz fokusa pažnje

Usvajanje Rezolucije zatvaranje poglavlja borbe za istinu o genocidu… Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine i udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida pozdravljaju usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom Danu refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Usvajanjem rezolucije i stavljanjem Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u Službeni kalendar Ujedinjenih nacija označava finalo poglavlje na putu priznanja genocida od strane globalne svjetske zajednice. Uz presude Međunarodnog suda prave i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ovim zaključujemo tri decenije dugu borbu za priznavanje istine o Srebrenici”, poručio je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Poručuju da će se borba protiv negiranja genocida nastaviti, ali da javnost treba to negatore izmjestiti iz fokusa pažnje, te posmatrati to kao izolovane slučajeve poražene politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pred nama je nastavak djelovanja na prikupljanju informacija u vezi sa pronalskom nestalih u genocidu na kojem vrijedno radi Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine i ICMP. Istovremeno, fokus rada Memorijalnog centra će biti na stvaranju alata za edukaciju generacija koje dolaze te internacionalizaciji izučavanja genocida u Srebrenici, gdje je rezolucija temelj za nova partnerstva i prilike za saradnju. Konačno, Memorijalni centar i država Bosna i Hercegovina trebaju postati međunarodni akter u borbi za prevenciju zločina protiv čovječnosti i genocida u savremenim konfliktima”, napominje Suljagić.

Za majke koje su izgubile svoje najmilije u genocidu u Srebrenici, usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995. godine predstavlja dugo očekivanu pravdu i priznanje.

“Usvajanjem rezolucije ostvarili smo pravdu za naše voljene i osigurali da se njihova žrtva nikada ne zaboravi. Ovo je trenutak koji nas podsjeća na našu obavezu da nastavimo borbu protiv negiranja genocida i da gradimo društvo temeljeno na istini, pravdi i pomirenju”, navode iz Udruženja ‘Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa’, Udruženja ‘Žene Podrinja’ Bratunac, Udruženja ‘Srebreničke majke’ i Udruženja ‘Žene Srebrenice’.

“Bošnjaci, kao narod koji je žrtva genocida u Srebrenici, danas je dobio komad pravde i istine. To mu je dugovala civilizacija i historija. Mi, kao građani i građanke Bosne i Hercegovine smo dužni da gradimo mir, čuvamo stabilnost i stvaramo prilike za izgradnju dijaloga temeljenog na toleranciji, istini i vladavini prava”, istakla je majka Munira Subašić, predsjednica Udruženja ‘Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa’.

”Pobijedili smo, zatvaramo jedno poglavlje teško poglavlje za našu zemlju. Put je bio dug, trajao je decenijama. Današnji dan i ova rezolucija bude nadu da je vrijeme da ovo društvo ozdravi. Izlazimo iz pozicije žrtve i u rukama imamo mehanizam da budemo oni koji će pomoći drugima u nevolji i učiniti sve da fraza “nikad više” zaista nosi težinu i značenje”, dodao je Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica je izrazio zahvalnost predstavnicima institucija, medijima, organizacijam civilnog društva, akademskoj zajednici u zemlji i svijetu na podršci tokom zagovaranja usvajanja Rezolucije. Posebno zahvalnost ide i članovima i članicama tima Memorijalnog centra te našim vanjskim saradnicima na velikom poslu koji je iza nas. Vrijedilo je.

Memorijalni centar Srebrenica će nastaviti biti most međureligijskog i međuetničkog dijaloga, te će ostati vodeća državna institucija na putu osiguranja poštivanja svih žrtava iz ratova devedesetih.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE