Marinko Čavara zabrinut da će mu rashodi biti veći od prihoda: Od VIjeća ministara BiH sam tražio da…

“Visoki predstavnik Christian Schmidt je nametanjem izmjena Izbornog zakona izazvao konfuziju što će se sigurno odraziti i na dalji rad partnera u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine”, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čavara je kazao da je donošenje zakona posao i nadležnost parlamentaraca, “iako neko misli da ima pravo da radi šta hoće u Bosni i Hercegovini”: “Mi smo krhko područje političkih odnosa uz uticaje onih koji su tu u Bosni i Hercegovini, a smatraju da imaju sva prava ovog svijeta, bez odgovornosti.”

Odgovarajući na tvrdnje da HDZ ide po mišljenje u Hrvatsku, Čavara je istakao da oni koji to govore treba prvo da kažu gdje oni idu po mišljenje. “Mislim da je pozitivno razgovarati sa svima koji žele dobro Bosni i Hercegovini, a ne stalno optuživati kao da neko napada BiH”, rekao je Čavara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o blokadi računa kojom mu je onemogućeno da prima platu, Čavara je rekao da je od “Vijeća ministara BiH i nadležnih ministarstava tražio da riješe problem”, jer mu je onemogućeno jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je da bude plaćen za svoj rad.

Komentarišući prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, Čavara je rekao da su prije šest mjeseci trebalo da budu usklađene zakonske norme koje onima koji ne žive u Sarajevu, a rade u Sudu BiH obezbjeđuju naknade za odvojeni život i sve ostale koje imaju sudije i tužioci.

“To će vjerovatno otvoriti i pravo na naknade svih koji rade u institucijama BiH u Sarajevu, a nisu iz tog grada i bliže okoline”, naveo je Čavara.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE