Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mami i bebi su važnija od bilo kog poklona: Ako idete na babine, ova pravila morate da poštujete

Ukoliko planirate posjetu novorođenoj bebi, postoje pravila koja su vrijednija od svakog poklona, a jednostavno ih je ispoštovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada mama i beba izađu iz porodilišta, u našem narodu je običaj da ih najbliži rođaci što prije posete. Iako su majka i beba željne odmora i uživanja sa novopečenim tatom, sjate se babe i djede, tetke, amidže, dajdže, strine… Svi bi da vide bebu i da donesu ‘babine’.

Prvih 40 dana od rođenja bebe zovu se babine, a za njih se vežu mnogi običaji i vjerovanja. U tih prvih 40 dana dolazi najbliža rodbina, dok prijatelji i ostatak familije treba da sačekaju da prođe taj prvi period.

Bilo da idete u posjetu u prvih 40 dana ili nakon toga, da poštujete običaje oko toga šta treba bebi da poklonite, veoma je važno i da ispoštujete stvari koje su veoma bitne i za bebu i za mamu, a nisu materijalne.

Ovo su stvari koje su mami i bebi mnogo važnije od poklona koji ćete da im odnesete:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek pitajte u koje vrijeme možete da dođete jer i mame i bebe imaju svoj raspored tokom dana koji nikako ne treba da mijenjaju zbog drugih.

Čim uđete u kuću operite ruke i nikako ne ljubite bebu.

Nemojte da se ponašate kao gost već gledajte da priskočite u pomoć kad god možete. Možete čak da ponudite i da operete sudove ili raspremite nešto ako vidite da treba. Ne možete ni da zamislite koliko će to novim roditeljima da znači.

Ukoliko imate i najmanje znake prehlade, ili ukoliko neko od ljudi iz vašeg kontakta ima neku prehladu, odložite posjetu bebi.

Suzdržite se od komentara na račun maminog izgleda ili izgleda kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte dugo da se zadržavate, napustite kuću na vrijeme jer uvijek treba da imate u glavi da je mami i bebi prijeko potreban odmor, prenosi Yumama.