Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ljiljan je simbol naše slobode: Oglasili se iz Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje pokušaj demonizacije i kriminalizacije domoljublja kojeg su prethodnih dana pojedinci iskazali u javnom prostoru, navode u svom saopštenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Posebno je gnusna uvreda profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Franje Šarčevića, koji je dječiji osjećaj za lijepim i privrženost simbolu kojeg su generacije prije njega pronosile na putu opstanka, nazvao ‘simbolom beznadežno bolesnog društva’.

Šarčević dobro zna da su naše pamćenje i samosvjesnost najveća barijera protivnicima BiH i Bošnjaka, pa zbog toga je uznemiren kada vidi ljiljan na kapi dječaka. Mlade generacije su od svojih djedova i očeva saznale šta su separatisti, teroristi i zločinci učinili ovoj zemlji i narodu, te ko ih je i pod kojim simbolom u značajnoj mjeri zaustavljao u tome. Taj proces učenja o iskustvu svojih predaka nije prekinut, kao što se možda i desilo prije nekoliko decenija. Ljiljan je simbol našeg bitisanja u našoj domovini, simbol je slobode i opstanka i naše snage, ali i jasna poruka nekim novima mrziteljima ove hiljadugodišnje zemlje i njene posebnosti”, ističe se u saopćenju.

Napominju da su veterani otpora i prije tridesetak godina možda nekima djelovali kao malobrojni i nejaki, ali se ispostavilo da je to zabluda agresora koju su platili na mnogo načina, pa i vlastitom historijskom sramotom.

“Upozoravamo protivnike ljiljana i naših zastava, one koji u svojoj drskosti, neljudskosti i prividnoj snazi vrijeđaju našu dječicu i omladinu, da ćemo sve to zaštititi, da smo za to i odlučni, sposobni i brojni. Kao i mnogo puta do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, protivnici zambaka, pojedinci i određene organizacije su malobrojni i ne odražavaju većinsku volju naroda – naprotiv. Istovremeno, kada drugi pronose simbole dvije paradržave, ne oglašavaju se dežurni tumači demokratije.

Onima kojima smeta naš ljiljan, pa barem tu mržnju pokušali sakriti ispraznim i neutemeljenim floskulama o kvazicivilnom društvu, poručujemo da moraju naučiti živjeti u zemlji gdje je većina onih koji vole taj simbol – ili neka je napuste”, poručili su iz Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine.

- Marketing -