Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ledeni pakao u SAD-u: Stiže arktička oluja, ozebline su moguće u roku pet minuta

Niske temperature koje uzrokuju haos širom SAD-a i Kanade mogu dovesti do ozeblina na goloj koži u samo pet do deset minuta, upozoravaju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog snažne arktičke oluje više od 135 miliona ljudi dobilo je upozorenje uoči jednoga od najprometnijih vikenda u godini.

Upozorenje se odnosi na stanovnike američkih država od jedne obale do druge, ali i na područje u blizini američko-meksičke granice te sunčane Floride i toplog Teksasa.

Weather Channel nevrijeme je nazvao Zimska oluja Elliot, a prema prognozama američkih medija očekuje se najhladniji Božić od kasnih osamdesetih.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopćila je da su do kraja ove sedmice u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 °C do -55 °C. Predviđaju da bi idućih dana više od 100 dnevnih rekorda moglo biti srušeno ili izjednačeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljeni vjetar može uzrokovati ozebline za manje od pet minuta ako se mjere opreza ne poduzmu pravovremeno, a moguće su i hipotermija i smrt zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći, upozorio je NWS.

Ozebline nastaju kada je protok krvi smanjen, najčešće u nosu i obrazima ili prstima na nogama i rukama. Manjak tople krvi može dovesti do smrzavanja i pucanja tkiva, a u nekim slučajevima i amputacije.

Meteorolozi previđaju da bi se zimska oluja do petka mogla pretvoriti u ciklonsku ili meteorološku bombu. Riječ je o eksplozivnoj oluji koja se iznenada i brzo pojačava kao rezultat brzog pada pritiska zraka – najmanje 24 milibara tokom 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovo nije običan snijeg, kao kad ste bili djeca, ovo su ozbiljne stvari, rekao je jučer na briefingu u Bijeloj kući predsjednik Joe Biden.

Predviđa se da će arktička zračna masa donijeti jake udare vjetra i temperaturu od -9 stupnjeva Celzijevih u inače toplom Teksasu u El Pasu, gdje novi migranti bez dokumenata spavaju na ulicama.

Guvernerica New Yorka Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje uoči oluje.

– Prijetnja od poplava i ledenih zastoja prouzrokovat će velike probleme u našoj zajednici, rekla je.

Do ledenih zastoja dolazi kada veliki komadi leda blokiraju tok rijeke i uzrokuju poplave.

Izvanredno stanje proglašeno je i u Kentuckyju, Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji, Georgiji i Oklahomi, dok je Wisconsin proglasio “energetsku izvanrednu situaciju”.

Na Floridi se očekuje najhladniji Božić u posljednjih 30 godina.

Zatvorena cesta u Coloradu

Grad Cheyenne u Wyomingu postavio je rekord u najvećem padu temperature tijekom jednog sata. Naime, u roku od 30 minuta temperatura se spustila s +6 na -16 stepeni Celzijevih.

Najveće zračne luke su otkazale hiljade letova zbog jačanja oluje. U očekivanju otkazivanja letova, velike zrakoplovne tvrtke poput Uniteda, Delte i American Airlinesa ponudile su putnicima ukidanje zrakoplovnih naknada ako se odluče promijeniti datum letenja.

Saobraćajnice duž granice između Colorada i Wyominga su bile zatvorene u srijedu zbog gotovo nikakve vidljivosti.