Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

KUCZ ZDK oprema USAR tim za spašavanje iz ruševina

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona na redovnoj sjednici, kojom je predsjedavao novoimenovani komandant i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani, usvojio je Program utroška budžetskih sredstava i plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) za 2024. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programom su predviđena sredstva u iznosu od 2.184.222 KM, od čega su namjenska sredstva 1.631.150 KM, a 553.072 KM sredstva iz budžeta ZDK.

Značajan dio sredstava planiran je za finansiranje rada i opremanje Operativnog centra i službi za spašavanje KUCZ te KŠCZ-a, a između ostalog planirano je i opremanje USAR tima za spašavanje iz gradskih ruševina, za što su predviđena sredstva u iznosu od 170.000 KM.

  • Ideja o osnivanju manjeg USAR tima od oko 15 spasilaca nastala je nakon zemljotresa u Turskoj, gdje su naši spasioci imali zapaženu ulogu u spašavanju unesrećenih. USAR tim će djelovati u sastavu Službe za spašavanje sa visina, a biće opremljen kvalitetnom i certificiranom opremom, hidrauličnim razupiračima, pilama za rezanje čelika i betona te drugom opremom potrebnom za spasilačke akcije – rekao je Džavid Aličić, načelnik KŠCZ i direktor KUCZ ZDK.

Također, planirana su i sredstva za provođenje obuka službi za spašavanje i KŠCZ-a, tradicionalni Vatrogasni kamp pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, kao i zajedničku vježbu pripadnika gradskih službi civilne zaštite i Oružanih snaga BiH.

Šabani je rekao da je opredjeljenje tog štaba da se dio planiranih budžetskih sredstava od 200.000 KM odlukama Vlade dodijeli gradovima i općinama tog kantona za sanaciju šteta, preventivno djelovanje i opremanje lokalnih službi spašavanja, saopćeno je iz Press službe ZDK.