Kreirano AI dijete: Izražava svoje stavove i ima moć da oblikuje budućnost

Često možemo da čujemo da je vještačka inteligencija još na početku i da je sličnija djetetu po načinu na koji „uči“, nego nekoj moćnoj tehnologiji. Ali, kako bi izgledalo AI dijete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su to mogli da dožive posjetioci izložbe „Frontiers of General Artificial Intelligence Technology“, koja se održala u Pekingu u Kini. Tamo je, naime, bilo moguće komunicirati s avatarom koji predstavlja AI dijete, malu djevojčicu nazvanu Tong Tong.

Tong Tong su kreirali naučnici na pekinškom Institutu za opštu vještačku inteligenciju. Ideju je dobio Žu Šonghun, osnivač instituta koji se specijalizovao za vještačku inteligenciju koja imitira ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova Tong Tong je osmišljena ne samo da simulira ponašanje djeteta, već i da izvršava zadatke koji su joj dati u virtuelnom okruženju.

Tong Tong posjeduje um i nastoji da razumije zdrav razum koji podučavaju ljudi. Ona razlikuje dobro od lošeg, izražava svoje stavove u raznim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost, navodi se u videu Instituta.

Naučnici s Instituta su prošle godine predložili Tong test, sofisticirani test koji se sastoji od gotovo 150 pitanja, na osnovu kojih bi trebalo da se zaključi sofisticiranost modela vještačke inteligencije. Kroz pet mjerljivih dimenzija (viziju, jezik, kogniciju, emocije i učenje), ali i društvene i grupne vrijednosti, test bi trebalo da odredi koliko je određeni model blizak opštoj vještačkoj inteligenciji.

Da bismo napredovali prema opštoj vještačkoj inteligenciji, moramo da stvorimo entitete koji mogu razumiju stvarni svijet i posjeduju širok raspon vještina, istakao je Žu i dodao da se nada da bi Tong Tong mogao biti prvi korak u tom pravcu, prenosi B92.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE