Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Krediti i rate: “Sve dok u FBiH ne počnu rasti kamate na depozite…”

Kod građana koji imaju kredite zebnja i strah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić prije nekoliko dana izjavio je kako ne očekuje recesiju, ali da će rasti kamatne stope.

 

Za sve one građane BiH koji su podigli kredite i najmanja naznaka povećanja kamata, bilo da se radi o nenamjenskim kreditima ili onim stambenim izaziva zebnju i strah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, podvlači kako Evropska banka podiže kamatne stope na depozite.

“Sve dok u FBiH ne počnu rasti kamate na depozite, ne vidim razloga da rastu kamate građanima na kredite koje su podigli. Formiranje kamata u FBiH je slobodno, ali se mora imati na umu da podizanje kamatnih stopa na kredite može imati negativne posljedice za bankarski sektor. Šta ako bude veliki broj klijenata koji ne budu mogli vraćati kredite”, kaže Mahmuzić za Faktor.

 

Ističe kako se u bankarskom sektoru uvijek mora voditi računa o balansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

“Rast aktive mora pratiti pasivu, jednostavno mora se gledati balans tih finansijskih kategorija. Bitno je napomenuti da se kamatne stope ne povećavaju već se vraćaju u normalu. Imali smo nerealno niske kamate. Negativna kamata na depozite nije održiva niti privlači klijente”, ističe on.