Kontrole neophodne: Ćevapi u Banjoj Luci nikad skuplji

Poskupljenja koja su prisutna iz dana u dan nisu zaobišla ni čuveni banjalučki ćevap, a ukoliko se odlučite da pojedete porciju ćevapa, morat ćete da izdvojite do jednu KM više nego prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su kazali iz nekoliko banjalučkih ćevabdžinica, na poskupljenje ovog specijaliteta uticalo je, između ostalog, i poskupljenje mesa.

Kako ističu iz nekih roštiljnica u gradu, trenutno su cijene veće za 0,50 do jednu KM, dok druge ćevabdžinice koje nisu još poskupjele tvrde da će do toga ubrzo morati doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ćevapi su nam i dalje po starim cijenama, odnosno cijenama koje su aktuelne od početka godine, ali vidimo da će ubrzo poskupljenje biti neophodno”, kazale su ove ćevabdžije.

S tim u vezi, ističu da je moguće poskupljenje od 10 do 15 posto.

Iz jedne druge roštiljnice su kazali da je do poskupljenja već došlo i to prije dva mjeseca, a dodaju da je trenutno mala porcija ćevapa četiri KM, srednja šest KM, dok za veliku porciju treba izdvojiti osam KM.

“Svjedoci smo velikih poskupljenja. Nabavna cijena mesa je veća, kao i ulja, a i lepinje su poskupjele”, kazali su u ovoj roštiljnici.

U Banjaluci ima još skupljih ćevapa, a do poskupljenja je, kako su kazali u jednoj od ćevabdžinica, došlo prije dva mjeseca.

Oni su za “Nezavisne novine” kazali da cijena velike porcije ćevapa, koja je prije koštala osam KM sada iznosi devet KM, dok je srednja sa 6,5 skočila na sedam KM.

“Mala porcija ćevapa je ranije koštala četiri KM, a sada je poskupjela za 0,90 KM”, kazali su iz ove ćevabdžinice.

Sa druge strane, kako je za “Nezavisne novine” kazao Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, postavlja se pitanje opravdanosti ovih poskupljenja.

Kako dodaje, u trenutnoj situaciji ne vidi potrebu za poskupljenjem, te dodaje da su određene kontrole neophodne.

“Nije mi jasno zašto dolazi do poskupljenja jer se situacija na tržištu smiruje, te je potrebno pojašnjenje zašto roštiljnice podižu cijene”, kazao je Šešić.

Dodaje da su neophodne jače kontrole roštiljnica da se utvrde tačni razlozi podizanja cijene.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE