Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Konaković sa Lagumdžijom uoči sjednice UN-a: Čeka nas zahtjevan proces, dogovorili smo brojne sastanke

Sutra u New Yorku počinje 78. zasjedanje Generalne skupštine UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD su otputovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Tamo ih je dočekao ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija.

Uoči Generalne skupštine, Konaković i Lagumdžija sa savjetnicima, sastali su se kako bi obavili posljednje pripreme. Ministar Konaković za Raport iz New Yorka kaže da je održan konsultativni sastanak i priprema za sedmicu koja je pred nama.

“Očekuje nas vrlo zahtjevan proces, prije svega 78. zasjedanje Generalne skupštine UN-a, a zatim mnogo bilateralnih sastanaka i pratećih događaja. Srest ćemo se sa ministrima vanjskih poslova Turske, Indije, Argentine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Palestine, Lihtenštajna, Katara, Kuvajta, Latvije, ministrom turizma Saudijske Arabije, a očekujemo potvrde bilateralnih sastanaka sa Francuskom, Izraelom i još nekim zemljama”, kazao je Konaković za Raport.

On je dodao da večeras očekuju dolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom perioda održavanja Generalne debate Generalne skupštine, oko 150 šefova vlada i država iz cijelog svijeta obratit će se na ovom velikom godišnjem diplomatskom skupu.