― Marketing ―

Koliko upotreba pletene hobotnice znači u prvim danima prerano rođenog djeteta?

- Marketing -

“Zagrljaj pletene hobotnice” naziv je projekta koji se provodi na Klinici za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Kako je zamišljen i koliko upotreba pletene hobotnice znači u prvim danima života prerano rođenog djeteta?

Danski ljekari otkrili su upotrebu pletenih hobotnica kao pomoćnog medicinskog sredstva.Ideju je usvojila i Klinika za diječije bolesti SKB Mostar još 2018.godine i prvi su u BiH koji su počeli sa tom praksom.

- Marketing -
  • Ta hobotnica znači imitira ili oponaša majku, posteljicu, jednostavnomdodir djeteta uz tu hobotnicu stvara se taj neki intimni kontakt između majke i novorođenčeta – Vesna Brkić, šefica Klinike za dječije bolesti SKB Mostar.
  • Prilikom tog kontakta kad uzmu hobotnicu smire se, počnu mirnije disati. Dobiju osjećaj sigurnosti jer ih krak asocira na pupčanu vrpcu – kaže Marina Pandža, glavna medicinska sestra na Odjelu neonatologe KDB-a.

Pandža ističe kako su na ideju o hobotnicama došli zahvaljujući medijima. Povezali su se sa udruženjem iz Republike Hrvatske i od njih su dobili prve hobotnice.

U želji da pomogne preuranjeno rođenim bebama uključilo se i Udruženje za nedonoščad Mostar sa kojim je SKB pokrenuo projekat nabavke hobotnica i edukaciju roditelja o njihovom značaju u neurološkom razvoju.

  • Mislim da ima još jako puno toga što nam nedostaje ali to sad ne ovisi samo o nama nego o mnog toga, recimo o finansijskim sredstvima kojima raspolaže Klinički centar i ostalim problemima a mi ćemo se zajedno sa njima truditi da uradimo sve ono što je u našoj moći kako bi se opskrbila neonatologija – kaže Ivana Ivanković, predsjednica Udruge za nedonoščad Mostar.

Svaka beba koja napusti odjel neonatologije na poklon dobije svoju hobotnicu a sada će dobiti i slikovnicu “Zagrljaj pletene hobotnice” koja je posvećena svim malim i velikim borcima koji su se požurili roditi, piše BHRT.

  • Ima nekih 11 ilustracija odnosno slika koje su urađene u akvarel tehnici i to mi je inače jedna od omiljenih tehnika i nekako mi je nježna baš za bebe, pogotovo tu nedonoščad – Anđela Bukovac, ilustratorica slikovnice “Zagrljaj pletene hobotnice”.

Hobotnice su napravljene od pamučnog konca i antialergijskog punjenja.mProlaze rigorozne procedure i provjere nakon čega se sterilišu i od prveminute se nalaze uz bebe u inkubatoru.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Slučaj u Kaknju: Kome smeta naziv ulice po heroju i Zlatnom ljiljanu?

Poštenje, hrabrost i herojstvo bile su odlike Eneza Neimarlije iz mjesta Čaluci u Kaknju, jednog od najvećih heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Svojom osobnošću osvojio je...