Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Koliko je skup život u bh. gradovima: Evo koliko na režije troše Sarajlije, Tuzlaci, Mostarci, Banjalučani…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su plaće u BiH porasle, treba podsjetiti kako su osnovna dobra, ona bez kojih je život nezamisliv, ipak poskupjela više od rasta primanja. Ostavljanje “sa strane”, koje je nekada bilo uobičajeno, danas je nezamislivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesečni prihodi i izdaci

Velika poskupljenja kojima svjedočimo od pojave pandemije koronavirusa danas su svakodnevica, kako u BiH tako i u regiji, pa i u svijetu. Značajno su poskupjele osnovne životne namirnice, poput brašna, ulja, mlijeka…, a dodaju li se tome režijski troškovi, dolazimo do iznosa koji ne može pokriti prosječna plaća u BiH.

  • Sve je poskupjelo, no najviše to osjetimo prilikom kupnje namirnica. Više nisu aktualna “puzajuća poskupljenja”, o kojima se prije govorilo, sada je rast cijena svakodnevan i razlike su itekako primjetne, piše Večernji list BiH. To govorim samo za hranu, a gdje je ostalo, primjerice, računi. Kažu da dvije prosječne plaće ne mogu podmiriti trošak obitelji.

Rekao bih da normalno može živjeti samo obitelj u kojoj svi članovi rade i dijele troškove. A gdje smo mi, umirovljenici, čiji su mjesečni prihodi mnogo niži od prosječne plaće. Što je s nama? Da nemamo djecu koja nam pomažu, bili bismo i gladni i žedni. Nakon kupnje lijekova i plaćanja režija džepovi ostaju prazni, novca za hranu jednostavno nema i što mislite kako živi onaj tko nema nikoga da ga malo “pogura”…

Što će drugo nego ići u javnu kuhinju ili kopati po kontejnerima jer drugog načina da preživi mjesec jednostavno nema – priča ogorčeni umirovljenik. Da je život bh. građana iz dana u dan nova borba, više i nije neka tajna. No, provjerili smo i što kažu statistike kako se kreću cijene osnovnih životnih namirnica, goriva, stanarine, režije… jer za sve to treba novca. Da bi jedna obitelj normalno živjela i podmirila sve troškove, u prosjeku joj mjesečno treba više od 3500 KM, i to bez stanarine.

Podatak je to Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života. Kako bi slika bila jasnija, provjerili smo kako se kreću cijene u nekoliko bh. gradova, a kao primjer smo uzeli Mostar, Sarajevo, Banju Luku, Tuzlu i Zenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada gledamo prosječne plaće, one su najviše u glavnom bh. gradu. Radnici koji žive i rade u Sarajevu u prosjeku mjesečno zarade 1513 KM.

Po visini prihoda slijedi ga Mostar s 1216 KM, zatim Banja Luka s 1159 KM, Tuzla s 1145 KM, dok su najniži prihodi u Zenici – 1140 KM.

Kada gledamo cijene osnovnih životnih namirnica, vidimo kako je kod nekih razlika i po nekoliko maraka.

Za primjer smo uzeli lokalni sir, čija se cijena od grada do grada razlikuje za 5,50 KM po kilogramu. Kilogram lokalnog sira najskuplji je u Mostaru, gdje se prodaje po cijeni od oko 17 KM, dok je najjeftiniji u Tuzli i Zenici, gdje isti sir stoji oko 11,50 KM. Razlika u cijeni litre mlijeka je 40 feninga.

Najskuplje je u Sarajevu, a najjeftinije u Zenici. Marku i pol razlika je i u cijeni piletine. Najjeftinija je u Tuzli i Zenici, gdje kilogram pilećeg filea u prosjeku stoji 12 KM, dok građani Mostara za istu količinu navedenog proizvoda izdvajaju 13,50 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pola marke razlika je i u cijeni kruna, a kreće se od 1,40 do 1,90 KM. Za kilogram banana izdvaja se od 2,45 do 3,16 KM, litru vode od 1,10 do 1,60 KM, rajčicu od 2,40 KM do 3,20 KM po kg, u ovisnosti od grada do grada.

Stanarine i skupe režije

Provjerili smo i koliko je novca potrebno izdvojiti za stanarine i režije. Najamnina jednosobnog stana u središtu Sarajeva iznosi oko 600 KM, u Mostaru oko 420 KM, Banjoj Luci oko 550 KM, Tuzli oko 400 KM te Zenici oko 330 KM. Kada je pak riječ o režijama, iz podataka je vidljivo kako su najjeftinije u Zenici, ali ipak nije mali postotak plaće koji se za njih izdvaja.

U tom gradu za osnovne režije za stan od 85 kvadrata, koje podrazumijevaju struju, grijanje, hlađenje, vodu i smeće, potrebne su 283 KM. Mjesečna pretplata za mobitel, koja podrazumijeva pozive i 10 GB, iznosi 33 KM, dok mjesečna pretplata za internet stoji 40 KM.

Ukupni troškovi režija iznose 356 KM, a uspoređujući ih s prosječnom plaćom u tom gradu, vidimo kako 31,2 posto mjesečne zarade odlazi na režije. Sarajlije za iste troškove izdvajaju 391 KM (osnovne režije 311 KM, mobilna pretplata 30 KM, internet 50 KM), odnosno 25,8 posto prosječne plaće.

Za plaćanje istih računa Mostarcima treba 358 KM (osnovne režije 278 KM, mobitel 33 KM, internet 47 KM), što je 29,4 posto prosječne plaće. Najveći postotak plaće izdvajaju Banjolučani – čak 34,7 posto prosječne plaće. Osnovne režije iznose 331 KM, mobilna pretplata 33 KM, a internet 39 KM, što je 403 KM. Nešto malo manje izdvajaju Tuzlaci – 31 posto ili 356 KM mjesečno.

- Marketing -