― Marketing ―

Lana Pudar postavila tri nova državna rekorda

Plivačice i plivači Kluba vodenih spotova „Orka“ proteklog vikenda sudjelovali su na Ljetnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u plivanju za 2023. godinu, koje se...

Kavazović: Nema manjeg naroda čiji je obraz čist kao obraz Bošnjaka

- Marketing -

Reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u subotu je svečano otvorio džamiju u mjestu Jusići kod Zvornika.

U tom mjestu, čiji su se stanovnici među prvima nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu organizirano vratili svojim kućama, reisul-ulema je vakufom Islamske zajednice proglasio jučer svečano otvorenu džamiju.

“Mi možda jesmo brojčano mali narod, ali iza ovoga naroda, ne postoje mrlje na obrazima. Evropa u kojoj živimo i vrijednosti koje živimo, jeste tlo na kojem smo stoljećima zajedno s drugima, gradili zemlju i slogu. Vjerovatno u Evropi nema manjeg naroda čiji je obraz čist kao što je čist obraz Bošnjaka”,  poručio je reisul-ulema.

- Marketing -

Istakao je da naselje Jusići kazuje o hrabrosti, prkosu, odvažnosti i odlučnosti našeg naroda da posvjedoči da je “zemlja ispod naših nogu bosanska zemlja, s koje su se i naši preci obraćali Dragom Bogu”.

“Ovaj skup je svjedočanstvo onoga što su naši preci oduvijek znali i što su svojom odlučnošću i ustrajnošću čuvali. Čuvali su svoj toprak i onda kada su iz njega morali odlaziti, noseći ga u srcu i svijesti. Želio sam danas još jednom doći, a bio sam s vama kada ste se vraćali”, kazao je Kavazović.

Govoreći o važnosti ovog momenta, naglasio je da se ponovo nalazimo pred izazovima, kao i 1996. godine, kada su se mještani Jusića odlučili vratiti na svoja ognjišta i time dati svoj doprinos u borbi za dobro naroda i domovine.

“Ovo mjesto je pokazalo da nema prepreke koju Bošnjaci nisu spremni savladati da bi očuvali svoj toprak i da bi, kao i ovdje u Jusićima, uvijek znali ko smo i šta smo i zbog čega jesmo tu gdje jesmo”,  istakao je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da su Bosnu i Hercegovinu Bošnjaci uvijek znali graditi sa svojim komšijama, i uvijek su ih doživljavali kao sebi bliske.

“Znamo i to da su iza nas duboke rane, nažalost, i od naših komšija. Bez obzira na sve, ovaj dan potvrđuje našu odlučnost da ćemo nastaviti istim putem kojim su išli naši djedovi i pradjedovi stotinama godina”, kazao je reisu-l-ulema.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u obraćanju je naglasio da u Jusićima žive muslimani Bošnjaci, čestiti ljudi koji se bore za svoje vrijednosti, vjeru i domovinu.

“Vaša predanost i hrabrost je kao svjetlo ovoga vremena. Zato nam je drago da je danas ovdje veliki broj onih koji su došli da vas podrže. Posebno nam je dragocjeno da je ovdje s nama danas naš uvaženi reisul-ulema Husein-ef. Kavazović. On je danima bio s vama u teškim poglavljima naše historije. Borio se zajedno s vama, bodrio vas i bio u vašim redovima”, kazao je muftija Fazlović.

Brojnim džematlijama i gostima obratili su se i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, hafiz Izet-ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, imam džemata Jusići Haris-ef.

Pašić i predsjednik Građevinskog odbora Murat Latifović. Ovom prilikom pročitana su imena 84 vakifa, te su najistaknutijima među njima uručene vakufname, javlja MINA.

Tokom agresije na BiH samo u jednom danu srpski zločinci su ubili 50 nevinih osoba ovoga mjesta, a mještani Jusića ističu da ne zaboravljaju svoje šehide te da među njima ima i “Zlatnih ljiljana”, komandanata, hrabrih i neustrašivih boraca, čestitih majki i vrijednih porodica. (Fena)

- Marketing -