Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kanali u Veneciji skoro presušili

Sedmice sušnog zimskog vremena potaknule su zabrinutost da bi se Italija mogla suočiti s još jednom sušom nakon vanrednog stanja prošlog ljeta, pri čemu je u Alpama palo manje od polovice uobičajenog snijega, prema naučnicima i ekološkim grupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje dolazi u trenutku kada se Venecija, gdje su poplave obično glavni problem, suočava s neuobičajeno niskim plimama koje onemogućuju gondolama, vodenim taksijima i vozilima hitne pomoći da plove nekim od njenih poznatih kanala.

Problemi u Veneciji pripisuju se kombinaciji faktora, nedostatku kiše, sistema visokog pritiska, punom mjesecu i morskim strujama, javlja Reuters.

Italijanske rijeke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, objavila je u ponedjeljak skupina za zaštitu okoliša Legambiente, a pozornost je usmjerena na sjever zemlje.

Po, najduža italijanska rijeka koja teče od Alpa na sjeverozapadu do Jadrana, ima 61 posto manje vode nego inače u ovo doba godine, dodaje se u saopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog jula Italija je proglasila vanredno stanje za područja oko rijeke Po, koja čini otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje zemlje i pretrpjela je najgoru sušu u posljednjih 70 godina.

“U situaciji smo s deficitom vode koji raste od zime 2020. do 2021.”, rekao je stručnjak za klimu Massimiliano Pasqui s talijanskog naučno-istraživačkog instituta CNR, a prenosi dnevnik Corriere della Sera.

Razina vode na jezeru Garda u sjevernoj Italiji pala je na rekordno niskog nivoa, što je omogućilo dolazak do malog otoka San Biagio na jezeru preko izložene staze.

Anticiklona dominira vremenom u zapadnoj Evropi već 15 dana, donoseći blage temperature kakve se inače viđaju u kasno proljeće.

Najnovije vremenske prognoze ipak najavljuju dolazak prijeko potrebnih oborina i snijega u Alpe u narednim danima, piše Radio Slobodna Evropa.